SFÂNTA PARASCHEVA 2014. În mod deosebit în sărbători, în posturi și în fiecare vineri, considerată "Ziua Sfintei Vineri", adică a Cuvioasei Parascheva, vin mulți credincioși și se închină la raclă cu credință, aducând flori, daruri și îmbrăcăminte pe care le ating de racla Cuvioasei pentru a dobândi ajutor, sănătate și binecuvântare (vol. Patericul românesc — autor Arhimandrit Ioanichie Bălan), scrie Agerpres.ro.
Dar cea mai mare zi de prăznuire a sfintei este ziua de paisprezece octombrie, ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva de către Biserica Ortodoxă, în preajma acestei zile, la Iași are loc unul din cele mai mari pelerinaje ortodoxe din țară, la care participă o mulțime de închinători, un adevărat pelerinaj bisericesc național. Încă din ajun se scot în fața Catedralei moaștele Sfintei Parascheva și timp de două zile și două nopți credincioșii stau la rând pentru închinare.
Procesiune cu moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul și cu racla în care se află moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva — 2006.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES ARHIVA
În seara zilei de paisprezece octombrie, praznicul Cuvioasei se încheie cu o procesiune în jurul Catedralei. După aceea se așează moaștele în biserică la locul lor și se cântă paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva.
* Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol. Se spune că pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit într-o biserică cuvintele Mântuitorului: "Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-mi urmeze Mie" (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determina să-și dăruiască hainele sale săracilor.
Icoana Sfintei Cuvioase Parascheva, în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERPRES ARHIVA
După o vreme se retrage în pustie. Urmând sfaturile unor viețuitori aleși, se îndreaptă spre ținutul Pontului, oprindu-se la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va rămâne cinci ani. De aici a plecat spre Țara Sfântă, în dorința de a-și petrece restul vieții în locurile sfinte. După ce a văzut Ierusalimul, s-a așezat într-o mănăstire de călugărițe în pustiul Iordanului.
Din puținele știri privitoare la viața Cuvioasei Parascheva, aflăm că într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis, să se reîntoarcă în locurile părintești.
Din Constantinopol s-a îndreptat spre Epivat, fără să spună cuiva cine este și de unde vine. Aici, împăcată cu sine, cu oamenii și cu Dumnezeu, și-a dat sufletul.
A fost îngropată ca o străină. Potrivit tradiției se spune că un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat în mare. Valurile l-au aruncat la țărm, iar un sihastru care trăia acolo, a rugat niște creștini să-l îngroape. Săpând deci o groapă, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit și plin de mireasmă. Cu toate acestea, au pus alături de ea și trupul corăbierului. Dar în noaptea următoare, unuia din creștinii care săpaseră groapa, cu numele Gheorghe, i s-a arătat în vis o împărăteasă, șezând pe un scaun luminat și înconjurată de îngeri, iar unul dintre aceștia îl mustra pentru că n-a scos din groapă trupul Cuvioasei Parascheva. Iar împărăteasa pe care o văzuse în vis "și care nu era alta decât Cuvioasa Parascheva" i-a poruncit să ia degrabă trupul ei și să-l așeze undeva la loc de cinste.
Credincioșii au înțeles că este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormânt și l-au așezat în biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia. Îndată au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște.
În anul 1238, în ziua de 14 octombrie, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Târnovo, fiind așezate în Biserica cu hramul Maicii Domnului.
SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA. Tradiții și Obiceiuri de SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA
SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA. În anul 1641, moaștele sale au fost aduse la Iași de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Partenie I și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că domnitorul Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.
Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.
Tradiţii şi obiceiuri Este interzis în această zi să calci, să cosi, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviți durerile de cap și cele oculare.
Conform unei superstiții străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană NU trebuie să se numere și poamele cu cruce, nucile, castraveții sau pepenele roșu. Împarte în schimb must și vin nou, dar și pâine sau lipie.
Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu și pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămica, se spune în popor că este bine să împarți din bucățele tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naștere, iar nașterea ta va fi una ușoară, fără dureri.
Mai mult, se fac previziuni ale vremii în funcție de starea vremii în ziua de 14 octombrie, dar și ținând cont de somnul oilor. Dacă oile dorm înghesuite și strânse laolaltă în această zi, ciobanii cred că iarna care va veni va fi una lungă, grea și friguroasă. Dacă în schimb oile dorm risipite, iată un semn că iarna care va veni va fi domoală și blândă.
SFÂNTA CUVIOASA PARASCHEVA. Preoţii spun că moaştele sunt îmbrăcate după ritualuri bisericeşti, la care iau parte doar preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Însă şi mai puţini creştini ştiu că Sfânta Parascheva poarta şi un blestem, ce datează din 1641.
Hainele Sfintei Cuvioase Parascheva se fac după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei. Croitorii ţin post şi fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze, spun preoţii de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
"Este pe o catifea albă şi florile sunt la fel în aceeaşi nuanţă cum este împodobit baldachinul Sfintei Parascheva.", spune VALERIAN RADU Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
ADEVĂR CUTREMURĂTOR despre MOAŞTELE SFINTEI PARASCHEVA! Veşmintele ei poartă UN BLESTEM
În fiecare an, pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte ziua Sfintei Parascheva, iar preoţii care au grijă de moaşte spun că există o adevărată tradiţie legată de aceasta, scrie Libertatea.ro.
Preoţii spun că moaştele sunt îmbrăcate după ritualuri bisericeşti, la care iau parte doar preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva se fac după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei, iar croitorii ţin post şi fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze.
"Este pe o catifea albă şi florile sunt la fel în aceeaşi nuanţă cum este împodobit baldachinul Sfintei Parascheva.", spune Valerian Radu de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei .
Veşmintele ocrotitoarei Moldovei sunt schimbate de cinci ori pe an şi sunt dăruite de Înalt Prea Sfinţia Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei Parascheva. Ritualul după care sunt schimbate veşmintele este unul sacru, la care participa doar câţiva preoţi ai Mitropoliei.
Ceea ce nu ştiu foarte mulţi credincioşi este faptul că Sfânta Parascheva poartă şi un blestem, ce datează din 1641. Pe sub aceste veşminte cu care este schimbată în fiecare an, Sfânta mai poartă o ţinută care nu se dă jos niciodată. Aceasta are un sigiliu ce are înscris pe el blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam, care sună astfel: "blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva".
Moaştele Sfintei Parascheva se află la Iaşi de 371 de ani şi au fost aduse de domnitorul Vasile Lupu. Iniţial, racla a fost aşezată în Biserica Trei Ierarhi, dar în 1888, după slujba de vecernie, a rămas aprinsă o lumânare care a declanşat un incendiu. Atunci, doar moaştele au rămas neatinse.
Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași.
SFÂNTA PARASCHEVA. Zeci de mii de pelerini, la racla cu sfintele moaşte. O femeie a murit
SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA. PELERINAJ impresionant la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva
SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA. Pelerinaj la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iaşi. Creştinii au venit deja să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Racla a fost depusă deja afară, pe baldachinul special amenajat, pentru ca toţi pelerinii ajunşi la Iaşi să se poata închina. În acest an, Biserica a impus reguli noi, iar toata zona centrală este împânzită de camere de supraveghere.
SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA. Pregătirile pentru sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva s-au încheiat, de astăzi începând pregătirile pentru ceremoniile religioase legate de acest moment.
Prin urmare, în această dimineaţă va avea loc prima procesiune cu moaştele Sfintei, care vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană şi purtate de către un sobor de preoţi, condus de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Înainte de procesiune se vor citi acatistul Sfintei Parascheva, iar din alai vor face parte mai mulţi preoţi şi diaconi, cât şi credincioşi.
Procesiunea va ocoli anul acesta Catedrala Mitropolitană pe bulevardul Ştefan cel Mare, fiindcă lucrările din curtea Mitropoliei nu permit trecerea unui alai de oameni pe acolo.
Sfânta va fi apoi aşezată pe baldachinul amenajat în acelaşi loc ca anul trecut, în faţa Căminului preoţesc „Sf. M. Mc. Gheorghe“ pentru închinare.
SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA. Al doilea moment important al zilei de astăzi va fi Pelerinajul „Calea Sfinţilor“, organizat de la ora 19.00, o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care va urma traseul străzii I.C. Brătianu până la intersecţia cu strada Cuza Vodă, în capătul clădirii Operei, apoi va merge pe strada Cuza Vodă până la intersecţia cu strada Armeană, coborând spre Biserica Sfântul Sava. Traseul se va reîntoarce pe bulevardul Ştefan cel Mare în dreptul Bisericii Trei Ierarhi şi apoi din nou în curtea Catedralei Mitropolitane unde moaştele vor fi reaşezate pe baldachin.
SFÂNTA PARASCHEVA 2014. CFR suplimentează trenurile spre Iaşi pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva
SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA. Se anunţă un pelerinaj la care vor participa 100 de preoţi, conduşi de Înaltpreasfinţitul Teofan, anul acesta anunţându-şi prezenţa şi fanfara militară, participând inclusiv militari care vor duce torţe.
„La această procesiune vor participa şi fanfara militară pentru că vor fi aduse şi moaştele Sfântului Brâncoveanu, care a fost şi domnitor, de aceea au insistat să fie la rândul lor prezenţi“, a declarat, pentru ziaruldeiasi.ro, arhim. Dosoftei Şcheul.
SFÂNTA CUVIOASĂ PARASCHEVA. Înainte de a fi scoasă afară pentru închinare, Sfânta a fost spălată şi i-au fost schimbate veşmintele de către reprezentanţii Catedralei, pregătind-o astfel pentru ca pelerinii să se poată închina până marţi, 14 octombrie, ziua prăznuirii.