Persoanele care prezintă riduri profunde pe frunte ar putea avea un risc mai mare de deces din cauza bolilor de inimă, conform datelor unui studiu realizat de cardiologi pe o perioadă de 20 de ani. Concluzia a fost făcută după examinarea a 3.200 de participanți, detectându-se o corelație între numărul și adâncimea ridurilor de pe frunte și riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
O echipă de cercetători a efectuat un studiu pe o perioadă de 20 de ani asupra unei populații între 32 și 62 de ani și a observat că numărul și adâncimea ridurilor de pe frunte pot fi corelate cu riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Cercetătorii au identificat o legătură între stresul oxidativ și prezenta ridurilor de pe frunte. Stresul oxidativ este implicat în îmbătrânirea pielii și în dezvoltarea aterosclerozei. Vasele de sânge de la nivelul frunții sunt atât de mici încât pot fi mai sensibile la formarea ridurilor, motiv pentru care acestea pot fi un semn timpuriu al îmbătrânirii vasculare.
Potrivit Oksanei Drapkina, academician al Academiei Ruse de Științe, participanții la studiu au primit puncte în funcție de numărul și adâncimea ridurilor de pe frunte, de la 0 (fără riduri) la 3 (riduri foarte adânci). Durata întregului experiment a fost de 20 de ani, iar până la finalul studiului, 233 de participanți au murit din diverse cauze, dintre care 15,2% au avut 2-3 puncte, 6,6% - 1 punct și 2,1% nu au avut riduri.
„Autorii studiului au constatat că persoanele cu riduri clasificate ca fiind de gradul 1 au avut un risc mai mare de deces din cauza bolilor de inimă decât participanții fără riduri. Persoanele cu riduri de scorurile 2 și 3 au avut un risc de aproape 10 ori mai mare de a muri din cauza bolilor cardiovasculare decât participanții fără riduri – chiar și după ajustarea unor factori precum vârsta, sexul, educația, fumatul, tensiunea arterială, ritmul cardiac, diabetul și nivelul lipidelor”, precizează expertul,, citat de Actualno.com.
Cu toate acestea, experții avertizează că nu ar trebui să ne bazăm doar pe prezența sau absența ridurilor de pe frunte atunci când evaluăm riscul cardiovascular. Este important să se ia în considerare și alți factori precum tensiunea arterială și nivelul de colesterol.