Evenimentul s-a petrecut între secolele XIX-XVIII înainte de Hristos, pe vremea patriarhului Avraam. Se spune că aflând despre desfrâul şi păcatele populaţiei, cu o homosexualitatea în floare, Dumnezeu i-a spus lui Avraam că va distruge cele două cetăţi. În Sodoma se afla prizonier chiar nepotul lui Avraam, personajul biblic Lot, fapt pentru care patriarhul s-a târguit cu Atotputenicul pentru salvarea celor fără de păcat din cetăţi.
Dar se pare că mai tată lumea trăia în păcat în cele două cetăţi, fapt pentru care Dumnezeu a decis distrugerea lor în totalitate. „Strigarea Sodomei şi a Gomorei e mare şi păcatul lor cumplit de greu. Pogorî-Mă-voi deci să văd dacă faptele lor sunt cu adevărat aşa cum s-a suit până la Mine strigarea împotriva lor“, se arată în Biblie, în Geneză (Facerea 18, 20-21). “Din Sodoma, doar nepotul lui Avraam, Lot, şi familia sa, soţia şi cele două fiice, au fost salvaţi de Dumnezeu. Femeia lui Lot, însă, în fuga lor spre munţi, nesocotind porunca de a nu se uita înapoi, „s-a prefăcut în stâlp de sare“. Din cele două fiice ale lui Lot aveau să se nască, în păcat, strămoşii a două popoare, moabiţii şi amoniţii”, susţine preotul Lucian Apopei.
Numele de Sodoma are astăzi o conotaţie sexuală, respectiv sodomie, cuvânt care înseamnă în dicţionar „relaţiile sexuale între partenerii de acelaşi sex". De altfel, comportamentul bărbaţilor sodomiţi este descris de Vechiul Testament, dar şi de scriitori care au studiat subiectul.
Cartea sfântă a musulmanilor povesteşte despre Sodoma Coranul, cartea de căpătâi a musulmanilor, aminteşte la rândul său de Lot şi de locuitorii Sodomei care trăiau intr-o mare decadenţă morală. „Şi am trimis pe Lot (în Sodoma), care a zis poporului său: Faceţi o imoralitate fără precedent în lume? Vă satisfaceţi dorinţele cu bărbaţi în locul femeilor; cu adevărat sunteţi nişte neruşinaţi".