Iată care sunt ele:
1. Nu trag concluzii pripite și nu dau nicio apreciere, fără a cunoaște contextul.
O persoană inteligentă nu se grăbește să tragă concluzii și să vină cu aprecieri dacă nu a analizat toate circumstanțele și detaliile. Rareori critică și judecă.
O persoană stupidă critică totul din jurul lor, fără să se gândească prea mult. În același timp, i se pare că este părerea ei este cea mai obiectivă și el este cel mai bun.
2. Își recunosc cu ușurință greșelile.
Scopul principal al unei persoane inteligente este acela de a găsi adevărul și nu tinde întotdeauna să aibă dreptate.
Înțelege foarte bine că oricine poate greși, pentru că în această lume nimic nu este perfect. Oamenii stupizi nu-și recunosc greșelile.
3. Au un comportament calm și cumpătat.
Ceartă cu partenerul de viață, traficul insuportabil sau anularea unui zbor – sunt situații care te fac să-ți pierzi controlul Cu toate acestea, potrivit unor studii, oamenii inteligenți sunt mai calmi decât cei care au un IQ mai scăzut.
Oamenii de știință de la Universitatea din Michigan au constat că există o legătură dintre comportamentul agresiv și nivelul scăzut al intelectului.
4. Nu se consideră mai buni decât alții.
Oamenii cu un IQ mai scăzut, se consideră mult mai buni decât alții. Potrivit unui studiu publicat în revista „Știința psihologiei”, persoanele mai puțin inteligente sunt mai predispuse la homofobie și rasism. Ei insultă și umilesc pe alții pentru a-și crea o imagine mai bună.
Oamenii inteligenți nu se compară cu ceilalți. Ei sunt întotdeauna fericiți de succesul celorlalți și sunt adesea gata să le dea și o mână de ajutor.
5. Sunt empatici.
Persoanele cu un IQ scăzut sunt deseori egoiste. Ele sunt indiferente față de sentimentele și nevoile altor oameni. Nu sunt empatici. Nu pot să se pună în pielea altor persoane pentru a adopta punctual lor de vedere.
6. Se simt confortabil în singurătate.
O persoană inteligentă nu se plictisește atunci când rămâne singur. Adesea, gândurile cele mai geniale apar exact în momentele de singurătate. Oamenii slabi de minte, evită singurătatea deoarece în aceste momente ar trebui să își confrunte propria lor goliciune.
7. Se culcă târziu și amână deseori deșteptătorul.
Cercetătorii japonezi Kaya Perina și Satoshi Kanazawa cred că există mai mulți oameni inteligenți printre cei „nocturni.” În studiul lor, au explicat legătură între ritmul circadian și inteligența ridicată. De asemenea, ei au mai constatat că oamenii, care-și amână deșteptătorul sunt mult mai receptivi la necesitățile corpului lor.
8. Nu le este frică să pară stupizi.
Oamenii inteligenți nu se tem să pară proști, ei își permit să se relaxeze. În timp ce persoanele mai puțin inteligente, încearcă prin toate mijloacele să-și demonstreze abilitățile intelectuale. Ei te vor corecta cu plăcere. Ai întâlnit astfel de oameni?
9. Nu se tem.
Viața unei persoane inteligente nu este controlată de frici. Dar prostului îi este frică să încerce ceva nou deoarece se teme că nu îi va reuși. Atunci când acționează, omul capătă experiență, iar cel ce stă acasă și tremură nu va înțelege adevăratul sens al vieții.
10. Dialoghează.
Dacă o persoană vorbește în mod constant despre sine și nu te lasă să zici măcar un cuvânt, atunci să știi că ai de-a face cu un prost. Uneori omul vrea să-și descarce sufletul, dar nu trebuie să se întâmple astfel de fiecare dată.