Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă pe baza bilanțurilor oficiale di n regiunea europeană. Aproximativ 1.500.105 de morţi din cauza COVID-19 au fost înregistrate în mod oficial în regiunea europeană a OMS, din care fac parte 52 de ţări şi teritorii, de la Oceanul Atlantic şi până în Azerbaidjan şi Rusia, de la primul deces raportat din cauza COVID-19 pe continentul european, în februarie 2020.
Numărul deceselor noi se află în creştere din vara anului 2021, de la jumătatea lui iulie şi a atins o medie zilnică de 4.210 în ultimele şapte zile, cu 1% mai multe față de acum o săptămână - Europa fiind din nou epicentrul pandemiei.
OMS atrage atenția că bilanțul celor peste 1,5 milioane de decese este unul parțial al morților reale cauzate de noul coronavirus. Astfel că adevăratul bilanț ar putea fi de două-trei ori mai mare decât cel înregistrat oficial. OMS a avertizat și că este foarte probabil să mai moară încă 700.000 de europeni până în primăvară.
OMS îndemna la începutul lui noiembrie la o continuare a vaccinării, în lupta împotriva pandemiei covid-19, la o folosire masivă a măşti de protecţie şi la măsuri de distanţare socială. Directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus, a reamintit și regulile cele mai importante pentru limitarea cazurilor de COVID-19 într-o conferință de presă de miercuri:
Purtați o mască.
Păstrați distanța.
Evitați aglomerația.
Deschideți ferestrele, aerisiți.
Mențineți mâinile curate.
România, pe primul loc în UE la numărul celor care au murit din cauza COVID-19
Numărul deceselor noi în 2021 a atins acelaşi nivel ca în toamna lui 2020, când Europa intra în al doilea val. La începutul anului, de la 14 la 20 ianuarie 2021 a fost cea mai tragică săptămână, cu cele mai multe decese, mai ales că vaccianrea anti-COVID-19 nu începuse încă organizat în toate țările europene.
În ultima săptămână, numărul morţilor în Europa a ajuns la 29.500 între 18 și 24 noiembrie, crescând de patru ori de la jumătatea lui iulie, adică în numai 20 de săptămâni - 5 luni.
Anul trecut, Europa a trecut în doar cinci săptămâni de la 7.000 la 30.000 de morţi pe săptămână.
RUSIA. Cea mai afectată ţară din Europa este în prezent Rusia, care înregistrează aproape 30% dintre morţile zilnce de pe continent - în medie 1.246 de morţi pe zi. Potrivit unor date oficiale, Rusia este totodată cea mai îndoliată ţară din Europa, cu 269.057 de morţi. Bilanţul total al pandemiei în Rusia era de aproximativ 450.000 la sfârşitul lui septembrie.
MAREA BRITANIE și ITALIA. Regarul Unit (144.286 morţi) şi Italia (133.415 morţi) urmează Rusiei, care înregistrează cel mai mare număr de decese.
ROMÂNIA. România se menține din păcate cu cea mai mare rată de decese din UE ,potrivit Centrului European al Prevenirii și Controlului Bolilor (ECDC). Țara noastră are 268,6 de morți di ncauza COVID-19 la 100.000 de locuitori, potrivit raportului ECDC - AICI În același timp, așa cum se observă din graficul ECDC, rata de testare anti-COVID-19 în România a scăzut progresiv de la începutul lunii noiembrie.
Au crescut infectările în Europa, pe fondul valului 4 și 5 de coronavirus
Numărul noilor contaminări se află, de asemenea, în creştere de la începutul lui octombrie în Europa. Aceste contaminări noi, înregistrate în mod oficial, nu au fost niciodată atât de numeroase, precizează OMS, de 369.915 de cazuri în medie pe zi, în săptămâna care a trecut, 18-24 noiembrie, cu 14% în plus faţă de săptămâna precedentă, însă modalităţile de testare au evoluat mult faţă de primăvara lui 2020.