"Nu s-au creat specialiști de mai mult de zece ani. Supra-specializarea hematologie și oncologie pediatrică a fost desființată cu mai mult de zece ani în urmă. A fost reînființată, pe hârtie, în 2012, iar anul trecut a fost aprobată de către Ministerul Sănătății, conform standardelor europene, dar din 2 februarie 2015 până acum nu am reușit să găsim modalitatea de a aplica (...) din simplul motiv că ea durează doi ani, este cu scoatere din producție, perioadă în care candidații ar trebui să-și plătească și cursurile și să se și întrețină", a precizat conf. dr. Monica Dragomir, în cadrul conferinței "Asistența copilului cu cancer în România — progrese și provocări", organizată în contextul Zilei internaționale a copilului cu cancer, scrie Agerpres.
Ea atras atenția și asupra lipsei asistentelor din secțiile și compartimentele de oncologie pediatrică, în condițiile în care activitatea medicală depusă este similară secțiilor de terapie intensivă, iar personalul se confruntă cu stres psihologic și un volum mare de muncă.
"Normarea secțiilor de oncologie pediatrică este la fel ca pentru o secție de pediatrie obișnuită. Vă puteți imagina că activitatea medicală este cu totul alta. Una este să faci doar un antibiotic unui copil internat pentru pneumonie, alta este ca, pe lângă antibiotic, tratament suportiv, să faci tratamente cu citostatice, care implică risc vital", a precizat ea.
Monica Dragomir a explicat, de asemenea, că personalul este insuficient nu doar din cauza dificultății muncii depuse, ci și a lipsei sporurilor.
"Alte domenii medicale, în prezent, în grilele de salarizare, au sporuri și salarii aproape duble: e vorba de neuropsihiatrie infantilă, terapie intensivă, anatomie patologică... Din acest motiv, asistentele noastre au plecat către aceste zone", a precizat ea.
Totodată, ea a menționat că un fenomen îngrijorător constatat după anii 2012 a fost diagnosticul în stadii tardive, fenomen care afectează șansa de supraviețuire sub tratament oncologic.
"Toți copiii cu cancer trebuie tratați în acord cu cele mai bune proceduri de tratament existent. Aceasta înseamnă medicație oncologică și suportivă gratuită și disponibilă permanent și, nu în ultimul rând, medicație administrată în afara indicației off label. Unele medicamente oncologice nu sunt înregistrate pentru copii, dar fac parte din protocoalele internaționale de tratament și și-au demonstrat eficiența. În România, accesul este restricționat inclusiv din punct de vedere legal și acest lucru se mai întâmplă în doar cinci țări din Europa", a precizat ea.
Monica Dragomir a precizat că, în acest an, multe probleme sunt pe cale să își găsească rezolvarea, dar mai sunt chestiuni extrem de importante care trebuie soluționate.