În ciuda acestui fapt, oficialii din domeniul Sănătății încă mai cred că beneficiile vaccinului în prevenirea COVID-19 depășesc cu mult orice risc posibil de formare a cheagurilor de sânge, informează G4Media.
La jumătatea lunii martie, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a anunțat că au fost înregistrate cinci cazuri rare de cheaguri de sânge la creier, în urma administrării a 11 milioane de doze de vaccin.
Cu doar o zi în urmă, mai exact pe 1 aprilie, numărul unor astfel de cazuri a crescut, ajungând la 22 de cazuri raportate de tromboză la nivelul sinusului venos cerebral, o afecțiune extrem de rară de coagulare, și alte 8 cazuri despre alte evenimente de coagulare asociate cu scăderea trombocitelor din sânge. Raportările s-au făcut în urma administrării a 18,1 milioane de doze de vaccin AstraZeneca.
Până în prezent, Germania a semnalat reacții adverse în urma administrării vaccinului AstraZeneca. Mai exact, Institutului Paul Ehrlich Institute (PEI) a semnalat producerea a 31 de cazuri de cheaguri în venele cerebrale – cunoscute și drept tromboze ale sinusului venos cerebral CVST, iar în 19 dintre acestea a fost vorba de un deficit de trombocite (Trombocitopenia). 9 dintre cazuri s-au soldat cu decese. Cu excepția a două cazuri, toate au fost la femei cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani. Cei doi bărbați la care au aprut aceste reacții adverse aveau 36, respectiv 57 de ani.