"În ultimele zile se vorbește doar despre ancheta privind achiziția de vaccinuri care a adus României o „gaură” de 1 miliard de euro. Dar nimeni nu a văzut că tunurile financiare date de Euroins și City Insurance au totalizat 3 miliarde de euro, iar în 2 ani nu vedem niciun rezultat al unei anchete DNA," a comunicat COTAR.
COTAR: Nu înțelegem de ce ancheta în cazul pierderii a 3 miliarde de euro din bani publici nu a fost făcută până acum de DNA
În acest context, transportatorii își exprimă nedumerirea față de ceea ce ei consideră a fi "refuzul" DNA de a investiga și a-i trage la răspundere pe artizanii tunurilor financiare din piața de asigurări RCA din România.
"DNA ar trebui să investigheze și să comunice public la ce rezultat a ajuns ancheta în cazul falimentelor City Insurance și Euroins. Conform lichidatorului judiciar al celor două companii de asigurări, expunerea totală solicitată de către creditorii firmei City Insurance este de 9 miliarde de lei, iar în cazul Euroins, aceasta este estimată la 5 miliarde de lei. Nu înțelegem de ce ancheta în cazul pierderii a 3 miliarde de euro din bani publici nu a fost făcută până acum de DNA.
În acest context s-au produs și alte consecințe care îi afectează grav pe români: de peste 2 ani, prețul RCA a crescut cu peste 200%, sub pretextul acoperirii prejudiciilor cauzate de artizanii tunurilor financiare din piața de asigurări, iar absolut nicio persoană implicată în această fraudă uriașă nu a fost investigată de instituțiile statului român.
Nimeni din ASF, dar nici de la companiile City Insurance sau Euroins nu a fost invitat măcar la declarații de către procurori. În același context, deși conducerii ASF i-a expirat mandatul de 2 săptămâni, nu se anunță nicio schimbare. Este greu de înțeles cum funcționează totuși instituțiile din România, care ar trebui să ne protejeze, și cum ratează de fiecare dată aceste sarcini, în pofida faptului că sunt informate din timp despre premeditarea unor tunuri financiare suportate în final de cetățenii acestei țări.
COTAR anunță din nou, public, atât DNA cât și Parlamentul României, că în anul 2024 se pregătesc alte nenorociri în piața de asigurări RCA din România: Prima este că prețul RCA va crește cu minimum 25-30% în cursul anului viitor, ajungând la un nivel insuportabil pentru șoferii români. A doua este că mai multe companii de asigurări care astăzi vând RCA în România, din afara țării, în baza pașaportului de servicii, vor avea mari dificultăți cu plata despăgubirilor pentru cetățenii români în cursul anului 2024.
A treia informație este că o altă companie de asigurări aflata în clasamentul RCA își pregătește „exit-ul” din România, anul următor, pentru a nu putea fi trasă la răspundere de către autoritățile române pentru neplata despăgubirilor. Compania de asigurări face parte dintr-un grup multinațional și a acumulat o cotă uriașă în piața RCA.
COTAR a atras în mod repetat atenția ASF, Parlamentului României și Consiliului Concurenței despre iminenta premeditare a falimentelor, încă din anul 2014 , cu mulți ani înainte ca Asta, Carpatica și City Insurance să își transfere banii în insulele Cayman și Barbados, respectiv, înainte cu 4 ani ca Euroins să își înstrăineze activele din România către o companie din același grup Eurohold.
Observam cum infractorii operează fără probleme în România, în timp ce nicio instituție a statului nu-i oprește. Banii care reprezintă prejudiciul adus statului român sunt bani pe care Guvernul îi aruncă efectiv, prin lipsa unor măsuri ferme pentru stoparea acestor fraude.
„Premierul României, domnul Marcel Ciolacu, a declarat, recent, că toate mandatele expiră pe 15 noiembrie. Îi dăm două vești proaste: Suntem în data de 27 noiembrie și Consiliul ASF este încă în funcție, în continuare, iar a doua veste proasta este ca Euroins s-a întors să vândă asigurări în România. România este în prezent un veritabil sat fără câini, iar toți cetățenii romani simt asta pe pielea lor. Sute de mii de români, împreună cu familie lor, care anul viitor vor merge la vot, așteaptă de mai mulți ani să își recupereze sumele datorate de societățile de asigurări”, a precizat Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR.