Într-o postare pe pagina de Facebook, Asociația Pro Infrastructură analizează „fără perdea” problemele grave din transportul feroviar românesc și compară accidentul de tren din judeţul Teleorman cu cel din Grecia
„Spre deosebire de Grecia, CFR are un sistem de autostop funcțional chiar și pe liniile aflate în proces de modernizare. Asta e bine pentru că reconstrucția unui tronson poate dura și un deceniu (ca în Grecia).
Din păcate, sistemul german de oprire automată al CFR datează din 1960 și îi lipsesc funcții la care ne-am aștepta în secolul 21. I-am văzut limitele (și) la accidentul de la Roșiori: poate fi dezactivat de mecanici la orice viteză, iar dacă trenul din față este aproape de semnal, frânarea indusă de autostop poate fi tardivă. Nefiind digital, sistemul din cale nu transmite coduri de diagnostic în cazul unei defecțiuni,” spun specialiștii în infrastructură.
Conform specialiștilor, România este încă la stadiul de implementare a sistemului european de control al trenurilor, dar este un procedeu greoi pentru că infrastructutra feroviară din țara noastră este învechită.
„Mare parte din infrastructură este în pragul colapsului. În loc ca sistemele să rezerve automat segmentul de linie pentru fiecare tren, defecțiunile liniilor, macazurilor și instalațiilor duc la operare manuală, ca în Grecia, adică la eroare umană și accidente. Așa s-au produs cele mai tragice ciocniri pe rețeaua CFR: Bucerdea (1968) și Ormeniș (1990),” spun reprezentanții asociației.
Specialiștii critică politicienii și pe cei direct responsabili pentru această situație, care fac declarații superficiale.
„Transportul feroviar este cenușăreasa politicienilor, de unde și tăcerea ministrului Grindeanu care s-a mulțumit doar să-i ceară public (prin consilierul de imagine, firește) șefului CFR Călători să iasă la declarații, să mai dreagă busuiocul și să influențeze un pic ancheta. CFR Călători a comunicat în mod IRESPONSABIL că trenul de marfă lovit era deja deraiat la momentul impactului. Chiar și numai din cauza asta, dar și pentru carențele în pregătirea mecanicilor evidențiate la Roșiori, directorul CFR Călători TREBUIE DEMIS!”
Reprezentanţii asociației arată că mecanicii de locomotive obişnuiesc să dezactiveze sistemul de oprire automată al CFR care, oricum, datează de peste 60 de ani. Sunt acuzații grave și la adresa mecanicilor. Asociația a transmis că unii dintre ei ar veni la serviciu după ce au consumat alcool.
„Pe lângă starea proastă a infrastructurii, există un lung pomelnic de probleme legate de mecanicii de locomotivă.”„ Mecanicii au condiții de odihnă proaste și conduc trenul sub influența alcoolului. Exemple: accidentul de la Fetești din 2021 cu plecare de la locul faptei "chipurile" ca să bea o bere (Merișor-Bănița în 2017) și distrugerea viaductului Cârcea în Timpii de odihnă nu se respectă (Fetești 2021, Merișor-Bănița 2017), iar asta înseamnă zeci de ore pe locomotivă. Foile de drum ale mecanicilor sunt scrise pe hârtie și astfel nu pot fi verificate de la distanță,” mai scriu reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.
Ionuț Ciurea, director Asociația Pro Infrastructură la Realitatea Plus: De ani de zile nu se fac aceste intervenții acolo unde se pot face
Într-o intervenție la Realitatea Plus, Ionuț Ciurea, director Asociația Pro Infrastructură, a comentat pe marginea acuzațiilor din cadrul postării menționate:
„Nu sunt acuzațiile noastre. Este ce vedem și noi în rapoartele AGIFER, autoritatea care este responsabilă pentru a afla ce se întâmplă în aceste incidente. Rapoartele oficiale AGIFER scriu negru pe alb, în mai multe cazuri că mecanicii dezactivează acest auto-stop, această facilitate a sistemului de semnalizare centralizare care are datoria de a opri trenul, locomootiva preactic în momentul în care mecanicul, dintr-un motiiv sau altul, nu reușește să oprească la roșu. Deci dacă mecanicul vede roșu și nu oprește, atunci sistemul automat care este pus pe linia respectivă trebuie să facă acest lucru.”
„Motivul pentru care cerem demisia este că de ani de zile nu se fac aceste intervenții acolo unde se pot face. La nivel de mecanic, la nivel de instrucție, chiar din zona de bilet sau de compunere a trenurilor. La CFR Călători de ani de zile nu se fac niște reforme pe toate nivelurile companiei așa cum trebuie, ca să avem o companie mai suplă, mai eficientă, mai profitabilă și până la urmă o companie care se aliniază cu piața la timpurile astea moderne,” a mai spus Ionuț Ciurea.