Camera Deputaților și Senatul s-au reunit joi, în ședința comună, de la ora 16.00, pentru a se lua act de moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR.
Au fost prezenți și parlamentarii PSD și PNL, care anterior au anunțat că nu vor participa. PSD și PNL au decis, cu ajutorul UDMR și al Minoritățilro naționale amânarea votului moțiunii de cenzură, după data de 15 septembrie, când Curtea Constituțională va anunța data la care va decide soluționarea sesizării Guvernului pe tema moțiunii.
Ședința a început cu stângul. Vorbe grele, injurii și chiar atacuri la persoană înaintea citirii moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. A fost scandal uriaș, cu circ, înjurături și îmbrânceli. Deputatul PNL Florin Roman a fost apostrofat cu „Bă, mafiotule!” după ce a confiscat conducerea ședinței și a încercat să blocheze citirea moțiunii.
Liderul deputaților USR-PLUS Ionuț Moșteanu a cerut adăugarea unui nou punct pe ordinea de zi: stabilirea calendarului moțiunii de cenzură. Florin Roman a refuzat să supună la vot cererea USR-PLUS. În final, Florin Roman a fost efectiv debarcat de mai mulți parlamentari AUR, iar Cristina Prună (USR-PLUS) l-a înlocuit, la conducerea ședinței de plen alături de Anca Dragu, președintele Senatului.
16.58 - Ședința comună a Parlamentului pentru citirea moțiunii de cenzură USR-PLUS-AUR împotriva guvernului Cîțu s-a încheiat în mai puțin de o oră.
16.47 - Deputatul Bogdan Rodeanu (USR) a început citirea, în plen, textul moțiunii de cenzură. A fost întrerupt de deputatul Alfred Simonis (PSD) care l-a acuzat că a citit greșit formulele de adresare din textul scris al moțiunii. Rodeanu a reluat ulterior citirea moțiunii.
TEXTUL INTEGRAL al moțiunii de cenzură USR-PLUS și AUR poate fi citit și AICI
16.45 - Anca Dragu a anunțat citirea textului moțiunii de cenzură cu titlul "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!". Moțiunea a fost înregistrată în 3 septembrie la cabinetele preşedinţilor celor două Camere de parlamentarii USR-PLUS-AUR.
16.45 - Deputatul Dumitru-Viorel Focșa (AUR): „Ministrul Energiei vine și spune de doi ani că trebuie investiții la Mintia. unde e rolul său? Guvernăm doar ca să vindem?!”.
Deputatul Radu Popa (PSD): „De doi ani jumătate e ministru (Virgil Popescu- n.red.). A omorât un proiect. Nu dați vina pe PSD. Aveți puterea si nu ati făcut nimic. Aveti un zacamant la Buzau din care puteati face o centrala. Prețul... Orice alta discutie e vorba in vant”, a declarat acesta de la tribuna Parlamentului.
16.40 - Virgil Popescu, ministrul Energiei, deputat PNL: „În ultimii ani, când PSD a fost la conducerea României, nu s-a dat în folosință nici o unitate nouă de producție a energiei”, a spus acesta de la tribuna Parlamentului reunit.
16.31 - S-a decis ca șeful ANRE să nu fie chemat în fața plenului, ci în fața comisiei de anchetă special înființate privind prețul energiei.
16.25 - George Simion a solicitat, de la tribună, audierea în Parlament a șefului ANRE pentu facturi, marți, în fața plenului reunit.
Varujan Pambuccian, liderul Grupului Minorităților naționale: „De data aceasta, vom vota, de obicei nu ne băgam în comsiile de anchetă, vom vota, vom participa la ea”.
Anca Dragu a declarat deschisă ședința de plen reuit, la ora 16.15.
16.10 - Florin Roman, debarcat de la conducerea ședinței - Scene halucinante. Florin Roman a fost evacuat de la conducerea ședinței. George Simion, deputat AUR, i-a luat scaunul de la prezidiul Parlamentului.
AUR, amenințări la adresa lui Florin Roman după ce s-a opus părăsirii conducerii ședinței de plen: „Nu ți-e rușine, băi, mafiotule!”. Mai mulți parlamentari l-au înconjurat pe Florin Roman și îi cer să plece de la pupitrul ședinței. Chestorii i-au luat scaunul vicepreședintelui Camerei.
Florin Roman a plecat, în locul său venind Cristina Prună, vicepreședinte USR-PLUS în Biroul Permanent al Camerei Deputaților.
16.05 - Florin Roman a supus la vot ședința ordinea de zi, în ciuda protestelor USR-PLUS și AUR. PSD; prin deputatul Alfred Simonis, transmite că nu poate fi modificată ordinea de zi înainte de a fi stabilită.
Propunerea USR PLUS nu a trecut, cu 117 voturi pentru și 217 voturi împotrivă. Propunerea de accelerare a moțiunii de cenzură a picat, în timp ce parlamentarii PSD au votat alături de cei din PNL împotrivă.
Cu majoritate de voturi, a fost aprobat programul de lucru, a anunțat Florin Roman și a chemat la citirea textului moțiunii. Ulterior, Roman a declarat că, dacă nu se citește textul moțiunii se declară suspendată ședința.
16.05 - Florin Roman refuză să supună la vot cererea USR-PLUS, în pline huiduieli. Moșteanu îi cere lu iFlorin Roman să-i permită Ancăi Dragu să conducă ședința.
16.02 - Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR-PLUS, cere o nouă ordine de zi pentru stabilirea calendarului moțiunii de cenzură.
16.00 - Scene fără precedent, Florin Roman, vicepreședintele Camerei, căruia Ludovic Orban i-a delegat atribuțiile, conduce, ca președinte de ședință, și refuză să îi dea cuvântul Ancăi Dragu, președintele Senatului. Florin Roman susține că este rândul său să conducă ședința, și nu rândul Ancăi Dragu. Imediat au început vociferările din sala plenului.
„Domnul Florin Roman a confiscat pur și simplu microfonul și nu o lasă, pur și simplu, pe doamna președinte al Senatului, Anca Dragu, să vorbească. Îl rog pe dl Roman să părăsească plenul și să o lase pe dn Dragu să conducă ședința”, a declarat Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR-PLUS.
Acuzațiile USR-PLUS și AUR pentru Florin Cîțu din moțiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!” - DOCUMENT