Membrii CMBSU decid joi ce măsuri trebuie luate după ce incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19 în ultimele 14 zile este deja 3,65 la mia de locuitori.
Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă, a anunțat că reuniunea va fi convocată după ora 13.00, potrivit agerpres.ro.
Astfel că, la o incidență mai mare de 3 la mia de lcouitori, este necesar certificatul COVID pentru accesul in restaurante, baruri, mall-uri si la evenimente, iar masca de protecție devine obligatorie în spațiile publice, nu numai în spațiile închise.
În plus, în cazul județelor/localităților cu incidența cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, operatorii economici care desfășoară activitatăți cu publicul în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.
Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021(de prelungire a stării de alertă - n.red.) au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.
În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:
- vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,
- care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,
- care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
- copiii mai mici de 6 ani fac excepție de la prezentarea dovezilor privind testul RT-PCR sau antigen, trecerea prin boală sau vaccinarea contra COVID-19.