Haosul facturilor uriașe pare că nu se mai sfârșește! Ordonanța de Urgență prin care se stabilește noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, ce se va aplica de la 1 februarie, ridică multe semne de întrebare. Încă nu este neclar cum pot fi controlate profiturile companiilor din energie pe spatele românilor și cum sunt sancționați cei care încalcă din nou legea.
MĂSURI PREVĂZUTE ÎN NOUA SCHEMĂ DE SPRIJIN PENTRU FACTURI
- crește plaja de consum la gaze naturale 1.000 mc - 1.500 mc
- crește plaja de consum la energie electrică 300 KWh - 500 KWh
- scade plafonul de preț la energie - 0.80 lei/KWh
- scade plafonul de preț la gaze - 0.31 lei/KWh
- 40% din factura la gaze naturale - compensată
NECLARITĂȚI ÎN NOUA SCHEMĂ DE SPRIJIN PENTRU FACTURI
- cum vor fi sancționați cei care încalcă din nou legea
- nu sunt prevăzute sancțiuni
- cum pot fi controlate profiturile companiilor din energie
- nu se știe ce instituție va controla respectarea ordonanței
NEREGULI COMISE DE FURNIZORI PÂNĂ ACUM
- emiterea facturilor neplafonate și/sau necompensate
- emiterea facturilor cu întârziere
Ministerul Energie a finalizat proiectul de Ordonanță de Urgență care prevede o nouă schemă de ajutor. Astfel, preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în timp ce preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh.
Astfel, pentru clienţii casnici este prevăzută acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale.
În perioada 1 februarie – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale se plafonează pentru clienții non-casnici, excepție fiind clienții non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului
instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează: a) preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh; b) preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.