Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, în startul ședinței de guvern, care sunt principalele schimbări preconizate prin proiectul de rectificare bugetară.
ALDE consideră că proiectul de rectificare bugetară adoptat, luni, în şedinţa de Guvern arată faptul că bugetul de stat pe anul acesta a fost "construit nerealist", preşedintele formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu, solicitându-i premierului Viorica Dăncilă, până pe 20 august, un set măsuri pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor.
"Proiectul de rectificare bugetară adoptat în şedinţa de Guvern de astăzi arată faptul că bugetul de stat pe anul acesta a fost unul construit nerealist. Rezultatele exerciţiului bugetar dovedesc incapacitatea administrativă de a pune în aplicare marile proiecte de investiţii stabilite. La începutul anului, pe fondul discuţiilor pentru construirea bugetului, preşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a solicitat şi a primit asigurări că o serie de proiecte majore de investiţii, îndeosebi în infrastructură, vor primi resurse financiare. Astăzi, prin modul în care a fost conceput proiectul de rectificare bugetară, se constată eşecul acestor promisiuni. Miniştrii ALDE care au participat astăzi la şedinţa de Guvern au subliniat aceste nerealizări", se arată într-un comunicat al ALDE transmis, luni, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, Tăriceanu a avut luni o discuţie cu Dăncilă, înainte de şedinţa de Guvern, pe tema colaborării viitoare la nivelul coaliţiei, astfel încât să fie asigurată o bună guvernare.
"În viziunea ALDE, o bună guvernare presupune în această fază o reformă a instituţiilor statului, un nou program de guvernare, precum şi o echipă guvernamentală restructurată care să aibă ca principal atu competenţa. În acest sens, preşedintele ALDE a rugat-o pe dna Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, ca, până pe data de 20 august, să pregătească şi să prezinte un set de măsuri care să răspundă acestor deziderate, precum şi aşteptărilor cetăţenilor, pentru ca aceştia să îşi recâştige încrederea în actul de guvernare", se menţionează în comunicat.
Eugen Teodorovici a reacționat luni in termeni ironici la ultimatumul transmis de ALDE după rectificarea bugetara. ALDE a transmis in timpul conferintei de presa a lui Teodorovici un comunicat de presa in care spune ca „proiectul de rectificare bugetară adoptat în şedinţa de Guvern de astăzi arată faptul că bugetul de stat pe anul acesta a fost unul construit nerealist” si ca pana pe 20 august premierul Viorica Dancila trebuie sa vina cu o reforma pentru a continua guvernarea. La auzul cerintelor ALDE, Teodorovici a zis:
`Daca am sta cu totii sa comentam ce se intampla zilnic in Romania, inseamna ca ne-am ocupa numai de aceste lucruri. Am adoptat aceasta rectificare, s-au purtat discutii cu colegii din ALDE, s-au inteles lucrurile, am prezentat in sedinta de Guvern o situatie mult mai clara si mai bine elaborata fata de ce spun colegii de la ALDE. Totusi suntem un guvern politic”, a zis el.
Legat de termenul de 20 august impus de ALDE, Teodorovici a replicat: `Perfect'. `Cred ca mai bine face fiecare si vedem daca pe urma suntem gand la gand cu bucurie', a mai zis Teodorovici.
`M-a iertat pe mine Biserica si nu poate ALDE?', a mai zis seful Finantelor, cu referire la faptul ca a propus in trecut impozitarea unor venituri ale BOR.
Proiectul de rectificare bugetară asigură plata integrală a salariilor, pensiilor şi a proiectelor de investiţii şi nimeni nu trebuie să-şi facă niciun fel de griji, a declarat, luni, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor Publice.
"Prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă. Produsul Intern Brut a depăşit, în premieră, pragul de 1.000 de miliarde de lei şi s-a majorat cu 9 miliarde de lei faţă de estimarea iniţială. Creşterea economică pe primul trimestru 2019 a fost de 5% faţă de trimestrul I din 2018. S-a văzut în mod foarte clar în datele macro că, acolo unde Guvernul a luat o serie de măsuri, cifrele arată acest lucru. Vă dau câteva exemple: construcţiile - cu o creştere de 6,6%, în servicii o creştere de 5,7%, în agricultură, de peste 3%. Deficitul bugetar în mod clar nu este în pericol, deşi am auzit unele discuţii în ultima perioadă. Proiectul de rectificare bugetară prevede respectarea ţintei asumate de 2,76% a deficitului bugetar pentru întreg anul şi s-a făcut acest lucru având în vedere şi păstrarea echilibrelor macroeconomice şi păstrarea încrederii investitorilor. Rectificarea bugetară asigură plata în întregime a salariilor, pensiilor şi, desigur, sumele pentru proiectele de investiţii aflate în derulare - sperăm noi că se vor începe până la final de an - şi care vor necesita şi plăţi aferente", a spus Teodorovici.
Demnitarul a subliniat faptul că afirmaţiile din spaţiul public faţă de rectificarea bugetară reprezintă speculaţii "împotriva economiei româneşti şi a leului".
"Trebuie să fie foarte clar că nimeni nu trebuie să-şi facă niciun fel de grijă, mă refer la cetăţeni, vizavi de salarii, de pensii şi nici asigurarea decontării facturilor la timp pentru acele proiecte aflate în derulare sau pentru proiecte noi. Nu este vorba de tăieri de fonduri sau de reduceri de finanţare, ci doar de a corecta anumite supradimensionări şi supra-estimări iniţiale făcute la momentul la care s-a elaborat bugetul anului 2019, plecate de la ministerele de resort (...) Investiţiile aflate în derulare vor continua fără probleme. De asemenea, la nivel local, pentru comunităţile publice locale se alocă sume importante. Suntem convinşi că aceste sume se vor regăsi în acele măsuri pentru creşterea calităţii vieţii românilor care trăiesc în comunităţile locale. Astfel, 2,9 miliarde de lei pentru această primă rectificare este o sumă destinată echilibrării bugetelor locale, sumă din care aproximativ 1,4 miliarde lei vor reprezenta un fond din care, pe baza unei machete foarte clare şi pe care textul de Ordonanţă o prevede, se vor asigura cheltuieli legate de funcţionarea comunităţilor locale, cheltuielile sociale, pentru persoanele cu dizabilităţi, însoţitori, deci toată această zonă socială, şi alte cheltuieli pe care comunităţile locale le au în derulare până la final de an", a afirmat ministrul.
Eugen Teodorovici a declarat că rectificarea bugetară aduce 1,7 miliarde de euro prin Programul Naționale de Dezvoltare Locală pentru autoritățile locale.
"Pentru autoritățile locale se vor găsi 2,9 miliarde de lei destinate echilibrării bugetelor locale. Din această sumă totală 1,4 miliarde lei reprezintă fondul pentru cheltuieli de funcționare și bani pentru probleme sociale. Avem un miliard de lei, pentru PNDR, la care se adaugă 700 de milioane de lei, fonduri aflate la acest minister. Practic, avem 1,7 miliarde de lei pentru PNDR, adică aproape 1 miliard de euro, doar pentru autoritățile locale", a declarat Teodorovici.
Ministrul Finanțelor a mai anunțat luni că Guvernul a adoptat prima rectificare bugetara pe acest an si a prezentat o parte din principalii indicatori.
"Rectificarea este pozitiva, PIB a depasit in premiera pragul de 1.000 de miliarde lei. Crestere economica de 5% in primul trimestru. Deficitul in mod clar nu este in pericol. Respectarea tintei de 2,76% a deficitului bugetar pentru tot anul. Asigura plata in intregime a salariilor, pensiilor si sumele necesare proiectelor de investitii aflate in derulate. Nu se taie fonduri si finantari, se corecteaza supraestimari initiale cand s-a elaborat bugetul pe 2019, estimari plecate de la ministere. Un miliard de lei prin PNDL pentru investitii. Se finalizeaza restituirea taxei auto: 135 de milioane pentru restituirea ultimelor dobanzi", a mai punctat Teodorovici.
Potrivit Realitatea TV, cei de la ALDE erau nemulțumiți de proiectul rectificării bugetare, proiect deja amânat cu o săptămână din cauza diferendului dintre cele două partide.
ALDE a amenințat că dacă banii statului se împart așa cum a propus ministrul Finanțelor, atunci partidul condus de Tăriceanu iese de la guvernare. Tăriceanu joacă dur. Ca să nu rupă coaliția îi cere Viorică Dăncilă să iasă din cursa pentru Cotroceni și să îl aducă pe Victor Ponta în Guvern.
Guvernul va adopta, luni, în şedinţă, cele două proiecte de ordonanţă pentru rectificarea bugetului de stat şi a asigurărilor sociale de stat pe 2019, la o săptămână după ce au fost publicate de Ministerul Finanţelor.
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi, că este vorba despre o rectificare pozitivă şi că reducerile de bugete propuse se fac acolo unde a existat un grad scăzut de folosire a banilor alocaţi. Dăncilă a precizat că vor fi menţinute investiţiile în domeniile prioritare, precum educaţia, sănătatea şi infrastructura rutieră, precum şi măsurile de stimulare a programelor pentru dezvoltarea comunităţilor locale.
PSD și ALDE au viziuni diferite nu doar în privința reîmpărțirii banilor la rectificarea de buget, ci și cu privire la desemnarea candidatului pentru Alegerile prezidențiale din toamnă.
Rectificarea bugetară 2019. Cine primește bani, cine rămâne fără?
Ședința Comitetului Executiv PSD este programată să înceapă de la ora 17.00, după ședința de la Palatul Victoria. Proiectul rectificării bugetare, măr al discordiei între PSD și ALDE, se află pe ordinea de zi de luni a ședinței Executivului.
ALDE ar urma să iasă de la guvernare dacă PSD nu acceptă condițiile șoc impuse de Tăriceanu. Social-democrații sunt nemulţumiţi de pretențiile partenerilor din ALDE, printre care se numără și cooptarea partidului lui Victor Ponta în Guvern.
Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, nu bate în retragere. „PSD e un partid puternic şi prea important ca să poată fi şantajat”, a declarat acesta.
ALDE face presiuni pentru ca Victor Ponta să intre şi el la guvernare, iar Călin Popescu Tăriceanu îi forţează mâna Vioricăi Dăncilă. Cere restructurarea cabinetului, 4 ministre pentru ALDE şi 4 pentru Pro România.
Iar pretențiile nu se opresc aici. Tăriceanu îi cere Vioricăi Dăncilă să se retragă din cursa pentru Cotroceni. PSD nu vrea să îi facă pe plac lui Tăriceanu, dar Dăncilă vrea însă să îl convingă pe Tăriceanu să nu rupă coaliţia.