Astfel, mica fabrică de bere Brussels Beer Project, creată de doi prieteni, a decis să utilizeze pâinea la producerea uneia din tipurile sale de bere, numită Babylone. Numele se referă la babilonieni care, acum câteva mii de ani, produceau "sikaru", o băutură fermentată, un fel de "pâine de băut". Babylone urmează același proces de producție ca majoritatea berilor speciale belgiene, cu o singură diferență: malțul din orz se amestecă cu făina de pâine. "Pâinea este utilizată ca substitut al orzului, lucru care ne permite o economie de orz de circa 30%", spune Sebastien Morvan, care a lansat Brussels Beer Project alături de prietenul său, Olivier de Brauwere, scrie Agerpres.ro.
Ideea le-a fost dată de Rob Renaerts, director și bioinginer al asociației Coduco (Bruxelles). "Acum trei ani am cercetat risipa de pâine din Bruxelles. Am aflat atunci că în țările baltice se fabrică kvasul, băutură alcoolică pe bază de pâine. Dacă ne gândim bine, nu există așa multe diferențe între compoziția pâinii și cea a berii. Mi-am pus atunci întrebarea de ce nu s-a făcut acest lucru la Bruxelles. După trei săptămâni m-am întâlnit cu Sebastien pentru altceva și am vorbit despre acest lucru", arată Renaerts.
"Am spus imediat da, fiindcă filosofia noastră este să luptăm împotriva risipei, mai ales că pâinea reprezintă 12% din totalul deșeurilor alimentare", spune, la rândul său, Sebastien Morvan.