Angajatorii din România consideră că aptitudinile digitale vor fi cele mai căutate în următorii ani. O parte dintre firme vor ca angajații să fie mai familiari cu inteligența artificială.
Un sondaj realizat de o platformă de recrutare relevă faptul că o treime din angajatori nu își consideră lucrătorii suficient de creativi. Peste 22% dintre cei întrebați spun că angajații ori candidații nu sunt familiarizați cu programele de inteligență artificială și că lucrătorii nu se descurcă în medii de lucru internaționale.
„Pe acest fond, trei sferturi dintre angajatorii participanți la sondaj au răspuns că dezvoltarea continuă a angajaţilor este foarte importantă în compania din care fac parte. 9,9% cred că este importantă, dar nu reprezintă o prioritate şi la fel de mulţi că, deşi este foarte importantă, nu au un buget alocat în acest scop. În cazul celor care au buget dedicat, programele de training şi formare profesională sunt incluse în pachetele de beneficii extrasalariale”, spune Raluca Dumitra, șefa diviziei de promovare a platformei.
La nivel de cunoștințe relevante, aproape 63% dintre cei chestionați consideră că pe primul loc în următorii cinci ani vor fi cele digitale. Mai mult de jumătate au menționat ca importante aspectele tehnice din fișa postului. În plus, peste 29% dintre angajatori consideră că înțelegerea avansată a instrumentelor de inteligență artificială va fi foarte importantă, în timp ce aproape un sfert vor ca angajații să cunoască perfect o limbă străină. Aproape jumătate dintre angajatori au menționat aspecte de comportament, atitudine, adaptabilitate sau compatibilitate cu locul de muncă și cu compania.
Sondajul a fost realizat în septembrie, pe un eșantion de 400 de angajatori, de la specialiști în resurse umane la antreprenori.