Fondatorii firmei farmaceutice germane BioNTech, doi cercetători de origine turcă, soț și soție, lucrau la acest vaccin de două decenii, cu mult înainte de pandemia de Covid-19.
Pe baza noii tehnologii, ARN mesager, firma germană a fost dezvoltat împreună cu Pfizer și vaccinul împotriva noului coronavirus.
Potrivit oamenilor de știință, în prezent BioNTech studiază mai multe vaccinuri împotriva cancerului pe bază de ARN și este posibil ca în câțiva ani acestea să devină accesibile în lupta cu diferite boli ale sistemului imunitar, cum ar fi gripa, malaria și cancerul.
ARN-ul joacă un rol vital în biologia umană. El direcţionează celulele din corp să producă proteine pentru prevenirea sau combaterea bolilor.
Vaccinurile bazate pe tehnica ARN mesager se folosesc de instrucțiunile genetice ale unui virus, cum se întâmplă, spre exemplu, în cazul COVID-19, pentru construirea proteinei spike.
ARN mesager este, de fapt, un material genetic pe care celulele noastre îl citesc pentru a produce proteine.
Molecula - numita pe scurt ARNm - este fragilă și ar fi distrusă de enzimele noastre naturale dacă ar fi injectată direct în organism. Pentru a putea pătrunde în celule, ARNm este înfășurat în bule uleioase din nanoparticule lipidice. Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteine spike. Sistemul imunitar al persoanei vă recunoaște apoi aceaste proteine ca fiind intruși și vă produce anticorpi, activând celulele T (globulele albe din sânge) pentru a le ataca și distruge. Revenind la exemplu cu COVID-19, dacă, ulterior, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul sau imunitar îl vă recunoaște și vă fi gata să apere organismul împotrivă acestuia.