Un raport anual al Departamentului de Stat american, publicat marţi, indică în special munca forţată la care este supusă minoritatea musulmană uigură şi repatrierea forţată a refugiaţilor nord-coreeni.
Beijingul 'nu a luat măsuri serioase' pentru a remedia această situaţie, a spus şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson.
'Consumatorii americani trebuie să recunoască faptul că pot avea o legătură nedorită cu munca forţată' prin intermediul produselor pe care le achiziţionează, a adăugat secretarul de stat american, scrie Agerpres.
Ţările retrogradate în partea de jos a acestei liste privind tratamentul persoanelor pot face obiectul unor sancţiuni care variază de la restricţii în legătură cu asistenţa americană până la încetarea schimburilor culturale sau educaţionale cu Statele Unite ale Americii.
Aceste măsuri punitive sunt totuşi lăsate la aprecierea Casei Albe. Republica Democratică Congo (RDC), Congo şi Mali se află de asemenea pe această listă neagră, în special din cauza toleranţei faţă de ideea înrolării copiilor ca soldaţi.
Haiti, care a fost declasat anul trecut, se situează în acest an la nivelul 2, datorită 'eforturilor semnificative' pentru a lupta împotriva relelor tratamente aplicate cetăţenilor, dar rămâne 'sub supraveghere'.