Conform legii, fiecare mașină care circulă pe drumurile publice din România trebuie să aibă un certificat de inspecție tehnică periodică (ITP) valabil, pentru a putea demonstra că aceasta este sigură și respectă normele de siguranță. Această inspecție se efectuează odată la trei ani și este menită să certifice că mașina nu are defecte majore sau periculoase. În teorie, acest lucru ar trebui să garanteze siguranța tuturor celor care circulă pe drumurile publice, dar din păcate realitatea nu este întotdeauna în concordanță cu teoria.
Sistemele de iluminare, precum și cele de frânare sau direcție sunt unele dintre domeniile fundamentale verificate de inspectorii ITP, iar mașinile cu probleme la aceste sisteme ar trebui să fie respinse necondiționat. Din păcate, există situații în care aceste defecțiuni trec în mod regretabil neobservate, ceea ce înseamnă că vehiculele respective rămân pe drumurile publice și devin în continuare un pericol pentru toți participanții la trafic.
Florin Călinescu declanșează marea revoltă: „Să nu mă lase fără banii cash”
Defectele constatate la verificarea ITP sunt de trei feluri:
- minore – zgârieturi, crăpături fine, mici îndoituri, etc.
- majore – sistem de iluminare parțial funcționale, frânare ineficientă, semne ale unui accident, etc.
- periculoase – sistem de direcție cu probleme, sistem de frânare cu probleme, sistem de iluminare nefuncțional.
Dreptul de circulație pe drumurile publice se poate obține doar dacă problemele constatate sunt minore. Mașinile care au probleme majore sau periculoase nu trec de ITP, scrie ProMotor.
Se mai dă șpagă la ITP?
Deși, teoretic, mașinile cu probleme nu primesc drept de circulație, practica demonstrează, de multe ori, contrariul.
Peste 44% dintre vehiculele controlate în trafic în primele șase luni din 2023 au avut deficiențe tehnice majore sau periculoase.
Conform unui comunicat al Registrului Auto Român, cele mai multe defecte constatate au fost la:
- instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (27,54%)
- emisiile poluante (22,1%)
- punţi, jante, anvelope şi suspensie (13,04%)
- vizibilitate (12,81%)
- şasiu şi elemente ataşate şasiului (11,08%).
Faptul că aceste mașini aveau, totuși, inspecția tehnică valabilă, duce la concluzia că mulți șoferi români încă mai apelează la vechea metodă a șpăgii pentru a trece examenul ITP.
Ce prevede legea în cazul în care expiră ITP
Potrivit legii, atunci când un autovehicul rămâne fără certificat de ITP valabil, acesta se consideră suspendat și, prin urmare, nu mai are dreptul să circule pe drumurile publice. Șoferii care continuă să conducă mașini fără ITP sunt expuși unor amenzi semnificative și chiar unor pedepse penale.
În primul rând, conducerea unui autovehicul fără un certificat de ITP valabil este sancționată cu o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, șoferul poate primi o a doua amendă, care variază între 2.900 și 4.500 de lei, pentru conducerea unei mașini a cărei înmatriculare a fost suspendată.
În astfel de situații, autoritățile au dreptul să suspende direct pe loc dreptul de circulație pentru respectivul vehicul, reținând talonul și plăcuțele de înmatriculare ale mașinii. Prin urmare, autovehiculul nu mai poate circula legal pe drumurile publice până nu se remediază problema cu certificatul de inspecție tehnică periodică. Dar, pedepsele nu se opresc aici.
Pentru cei care oferă șpagă pentru a trece ITP-ul și pentru mecanicii care iau mită în astfel de situații, sunt prevăzute sancțiuni mult mai aspre. Aceștia riscă între 2 și 7 ani de închisoare, în funcție de gravitatea faptelor comise.
Mai mult decât atât, mecanicii care acceptă mita în schimbul trecerii autovehiculelor prin ITP pot primi și o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare, în funcție de circumstanțe.