Elevii înscrişi în şcolile private ale fundaţiei turce ,,Lumina" au început un nou an şcolar. Profesorii au refuzat orice discuție despre situația politică din Turcia, iar activitatea decurge ca și până acum.
10 unităţi de învăţământ preuniversitar şi o universitate, care se presupune că ar fi finanţate Fethullah Gulen, funcţionează în România. În medie, într-o singură unitate învaţă peste 500 de elevi din cel puţin 40 de ţări. Curricula respectă programa din Anglia, iar predarea se face numai în limba engleză. Clasele primare sunt formate din 20 de elevi, iar În fiecare sală găsim un profesor nativ şi doi asistenţi.
Aici, elevii termină 13 clase, iar examenul de Bacalaureat se desfăşoară în ultimii doi ani de studiu. Tudor se pregăteşte pentru admiterea la o universitate din Anglia.
Taxele încep de la 7 mii de euro, dar pot ajunge la 10 mii de euro pentru anii de liceu.
Pe de altă parte, ministrul Dezvoltării de la Ankara a transmis autorităţilor de la Bucureşti să aibă grijă cu şcolile clericului Fethullah Gulen, altfel România riscă să se confrunte cu aceleaşi probleme ca Turcia.
Oficialul turc spune că, deşi organizaţia lui Fethullah Gulen pare pacifistă, împotriva ei s-au luat măsuri în ţări precum Azerbaidjan, Pakistan, Kazahstan, Iordania şi Somalia.
Ministerul Educației din România susține că aceste școli nu reprezintă un pericol și nu are de gând să le închidă.