Noua lege a pensiilor din România a intrat pe ultima sută de metri. Este o săptămână crucială pentru pensionarii români.
Potrivit draftului noii legi a pensiilor, obținut de Realitatea PLUS, sunt schimbări radicale pentu pensionari. Se modifică atât formula de calcul, cât și vârsta de pensionare.
În documentul citat de realitatea PLUS figurează și creșterea opțională a vârstei de pensionare, precum și noi reguli pentru contributivitate. Se prelungește vârsta de pensionare, până la 70 de ani pentru cei care vor să muncească și după ce au ieșit la pensie. Documentul mai prevede și o modificare de indexare, însă pentru prima lună de aplicare, ianuarie 2024, indexarea se va face cu 13,8%, potrivit Realitatea PLUS.
Ministrul Muncii trebuie să prezinte proiectul care ar trebui să treacă de Parlament până la finalul lunii noiembrie, potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS.
Singurele date publice despre noua lege a pensiilor sunt declarațiile premierului Marcel Ciolacu. Unele din puținele informații oficiale despre noua lege pentru pensionarii români sunt doar declarațiile șefului Executivului, potrivit Realitatea PLUS. Până la finalul lunii noiembrie 2023, premierul și-ar dori adoptat acest nou proiect al legii pensiilor.
CUM VA ARĂTA NOUA LEGE A PENSIILOR
-o nouă formulă de calcul
-se modifică indexarea cu rata inflației
-creșterea punctului de pensie
-egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani
-vârsta de pensionare crește opțional la 70 ani
-digitalizarea tuturor dosarelor
Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS
CU CÂT CRESC PENSIILE DE LA 1 IANUARIE 2024
punctul de pensie:
*prezent: 1.784 de lei
+ 13,8%
*1 ianuarie: 2.030 de lei
Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS
VÂRSTA DE PENSIONARE CREȘTE OPȚIONAL LA 70 ANI
Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS
STATUL POATE SĂ CREASCĂ ORICÂND VÂRSTA DE PENSIONARE
Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, pot fi modificate în baza analizei Consiliului Fiscal, în raport de evoluția speranței de viață din România.
Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS
EGALIZAREA VÂRSTEI DE PENSIONARE ȘI A STAGIULUI DE COTIZARE
Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.
Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.
Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS
BONUS PENTRU CEI CARE RĂMÂN MAI MULT ÎN SISTEM
Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un
număr de puncte de stabilitate astfel:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani
Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS
REDUCEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE pentru condiții deosebite și/sau speciale
-4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite
-6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale
*Nu se poate aplica pentru pensionare anticipată mai devreme de vârsta: 52 ani femei, 54 ani bărbați
Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS
O altă noutate este că se va reduce vârsta de pensionare și pentru mamele cu mai mulți copii. Reducerea vârstei de pensionare ajunge până la 3 ani în cazul mamelor cu mai mult de 7 copii.
De asemenea, vârsta standard de pensionare de 65 de ani atât la femei, cât și la bărbați, ar putea crește în funcție de speranța medie de viață.
REDUCEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE pentru FEMEILE CARE NASC
Pentru femeile care au copii:
1 copil - minus 6 luni la vârsta de pensionare
2 copii - minus 1 an la vârsta de pensionare
3 copii - minus 1 an și 6 luni la vârsta de pensionare
4 copii - minus 2 ani la vârsta de pensionare
5 copii - minus 2 ani și 6 luni la vârsta de pensionare
6 copii - minus 3 ani la vârsta de pensionare
7 copii sau mai mulți - minus 3 ani și 6 luni la vârsta de pensionare
*Nu se poate aplica pentru pensionare anticipată mai devreme de vârsta: 52 ani femei, 54 ani bărbați
Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS
CUM SE VOR CALCULA PENSIILE, din 2024
Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.
La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este 83 lei (de la 71 în prezent)
Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă procentul de creștere a veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de INS.
Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS
NU SE POT CUMULA PENSIILE SPECIALE
Cei care au pensie specială nu pot cumula aceste venituri, trebuie să aleagă doar unul dintre ele. Astfel, persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea. La data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru dreptul cel mai avantajos, în termen de 30 zile.
Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS
CÂND SE APLICĂ NOUA LEGE PENTRU PENSIONARII ROMÂNI
În termen de 9 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, vor fi emise Normele de aplicare a noii legi a pensiilor. De asemenea, legea va intra in vigoare peste aproximativ un an, de la 1 septembrie 2024.
CÂND SE VA APLICA NOUA LEGE A PENSIILOR
În aplicarea prezentei legi, în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, se emit norme, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Prezenta lege intră în vigoare la data de 01 septembrie- octombrie 2024.
Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS
MARCEL CIOLACU A ANUNȚAT CĂ NOUA LEGE A PENSIILOR VA TRECE DE PARLAMENT ÎN LUNA NOIEMBRIE 2023
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja că noua lege a pensiilor prin Parlament va fi adoptată de Parlament pentru a fi aplicată de la 1 ianuarie 2024. Potrivit noii legi, vor fi eliminate unele inechități și toate pensiile se măresc cu 13,8%, a precizat Ciolacu. Șeful Guvernului a mai explicat că indexarea pensiilor cu 13,8% reprezintă indicele de inflaţie pe anul trecut.
"Eu cred că până la sfârşitul lunii noiembrie o să trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie. În ea sunt prevăzute închiderea anumitor inechităţi. O lege a pensiilor nu se poate pune în aplicare instant, trebuie făcut noul soft pe baza legii", a declarat Marcel Ciolacu, sâmbătă, 28 octombrie, la Târgu lNDAGRA.
"La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%, conform legii. Noua lege a pensiilor va intra în vigoare cu 1 ianuarie. (...) Într-un fel, eu am devansat Legea pensiilor prin cererea de plată numărul 4, să încercăm să o finalizăm anul acesta, pentru că erau prea multe jaloane în cererea de plată numărul 4 şi să nu mai păţim cum s-a întâmplat cu jalonul în cererea de plată numărul 3. Nu numai faptul că mai avem foarte puţine jaloane de îndeplinit la cererea de plată numărul 3, am început să închidem foarte multe din cererea de plată numărul 4. Eu legea nu o pitesc, legea va merge în Parlamentul României, pentru că acolo se legiferează", a mai precizat Ciolacu.