Principalele tendințe în recrutare în 2014:
Competitia pentru talente
Angajatorii resimt o nevoie crescanda de a gasi cei mai buni candidati pentru fiecare din pozitiile deschise in cadrul companiei. Competitia pentru atragerea de talente va creste, companiile orientandu-se catre candidati inovatori, care pot avea un impact major in cresterea performantei acestora. In conditiile in care in anii precedenti, pe fondul crizei economice, companiile deschideau relativ putine pozitii, 2014 va fi un an al angajarii intense.
Urmand exemplul oferit de Facebook, Apple si Google, al caror obiectiv principal in recrutare este sa angajeze oameni inovativi, care sunt capabili sa isi indeplineasca sarcinile cu rapiditate, oferind, in acelasi timp, rezultate de impact, majoritatea companiilor vor incerca in 2014 sa adopte o strategie similara.
Cum o sa te afecteze:
In conditiile cresterii competitiei in atragerea de talente si din dorinta de a angaja cea mai buna persoana, angajatorii vor investi din ce in ce mai mult in promovarea anunturilor de angajare si vor dori sa vada un numar mai mare de candidati inainte de a face selectia. Astfel, vei avea mai multe sanse de a obtine un interviu pentru postul pe care ti-l doresti. Insa, acest lucru nu inseamna ca vei avea si mai multe sanse la angajare, ci ca rata de respingere va creste.
Standardele vor fi din ce in ce mai ridicate, piata se va polariza si doar cei mai bine pregatiti candidati isi vor gasi cu usurinta un loc de munca foarte bun. Candidatii cu o pregatire generalista sau cu o cunoastere medie / slaba a industriei sau a domeniului in care activeaza vor avea dificultati mai mari in a-si gasi un job.
Cum poti sa te pregatesti:
Trebuie sa te adaptezi pietei si sa incerci sa reduci discrepanta dintre asteptarile angajatorilor si nivelul tau de pregatire. De asemenea, trebuie sa te pregatesti continuu si sa te dezvolti in conformitate cu cerintele pietei, adaptabilitatea fiind cea mai cautata abilitate a candidatilor.
Gamificarea
Gamificarea este o strategie de recrutare utilizata cu precadere pe piata din SUA, dar care este folosita destul de des si in Europa, urmand ca in anul 2014 sa fie introdusa si in Romania. Metoda functioneaza dupa un principiu simplu: angajatorul posteaza pe site un joc conceput astfel incat specialistii in recrutare sa poata testa abilitatile specifice job-urilor din companie in functie de realizarile candidatilor din mediul virtual. Cei care sunt interesati de un job trebuie doar sa performeze in competitie, pentru a fi remarcati si luati in considerare pentru un interviu.
Cum te va afecta:
Efectul acestui trend este unul pozitiv, in ceea ce te priveste. Implementand aceasta strategie, specialistii in recrutare ar putea avea deschidere spre un numar mai mare de candidati, deoarece jocurile pot deveni virale pe canalele de socializare, iar companiile pot distribui informatii mult mai usor. Astfel, poti avea mai multe sanse de a obtine un interviu daca te numeri printre cei mai buni jucatori, decat daca ai trimite un CV standard, care nu iti scoate in evidenta abilitatile si competentele.
Cum te poti pregati:
Angajatorii vor folosi in 2014 o paleta cat mai complexa de teste si simulari de jocuri care le va permite sa experimenteze si sa descopere candidatii care sunt cel mai bine pregatiti. Citeste mai mult...