Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, este de părere că TOATE listele de semnături depuse de candidaţii la alegerile prezidenţiale programate pentru luna noiembrie ar trebui verificate de procurori, chiar dacă acest lucru ar putea duce inclusiv la AMÂNAREA alegerilor. Zegrean se referă la volumul mare de verificări care ar trebui făcut de procurori.
Augustin Zegrean a declarat, joi, la Realitatea TV, că răspunderea pentru actuala situație o au atât cei care au strâns semnăturile, cât şi candidaţii, ca beneficiari ai unor eventuale falsuri.
Fostul preşedinte al CCR este de părere că procurorii ar trebui să verifice şi listele depuse de Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă sau Dan Barna.
"Sunt suspiciuni de semnaturi false, inclusiv la cei care au depus două milioane de semnaturi. Si atunci, ma intreb, de ce BEC a sesizat numai cu privire la unii, si nu cu privire la toti?! Răspunderea o au cei care au întocmit tabelele, dar și cei care le-au depus la BEC. (...) Dacă pe toate listele au fost semnături cu suspiciuni de falsificare, toate ar trebui verificate de procurori. Toate trebuie tratate la fel”, a spus Zegrean
Biroul Electoral Central nu poate verifica semnăturile, potrivit fostului președinte al CCR.
„BEC nu este competent, nu are competenta de a verifica el, ci procuratura, ca ei sunt cei care pot face asta. Cei care facut legea nu s-au gandit la asta.”
Despre candidații din acest an la prima funcție în stat, Zegrean spune că „e regretabil să ne facem de râs cu oameni la nivelul acesta. Oameni care vor să ajungă președinte. Ei sunt niște falsificatori, aici e tragedia”.
„V-ați duce la niște alegeri să votați dacă ați ști că semnăturile sunt false?! Unul singur va ieși președinte, dar de ce să cheltuim banii pe alegeri?”, se întreabă Zegrean.
Declarația lui Augustin Zegrean vine după ce BEC a sesizat Parchetul General în privința mai multor candidați la alegerile prezidențiale pentru verificarea listelor depuse de candidații la prezidențiale.
Plângerea Biroului Electoral Central a fost înregistrată, miercuri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, însă având în vedere că dosarul cuprinde un volum mare de documente, va fi preluat de Parchetul General.
Motivul pentru care nu toți candidaţii au fost reclamați este că aveau peste 200.000 de semnături fără probleme, suficiente pentru validarea candidaturii. Ce a depășit numărul minim nu a mai fost verificat.