Un fenomen îngrijorător ia amploare în Grecia: tot mai mulți tineri se mută înapoi în casele părinților, deoarece nu își mai permit o locuință proprie, potrivit Bloomberg.
Numărul grecilor care au ajuns într-o situație financiară atât de proastă încât renunță să-și închirieze o locuință a explodat din 2010 încoace.
Ponderea persoanelor cu vârsta între 18 și 34 de ani care locuiesc cu părinții a crescut galopant la 63.5%, potrivit Eurostat. În cazul tinerilor de peste 25 de ani, ponderea "întreținuților" depășește 50%.
Principala explicație pentru acest fenomen constă în șomajul uriaș în rândul tinerilor, de peste 50%, comparabil doar cu cel din Spania.
Ultimatum pentru Grecia. Atena refuză orice concesie. "Doar o minune mai poate evita dezastrul"
Grecia nu va prezenta noi propuneri de reformă la reuniunea din această săptămână a miniştrilor de Finanţe europeni, transmite Bloomberg.
Practic, autorităţile de la Atena nu vor face noi concesii pentru deblocarea fondurilor de salvare necesare evitării intrării în incapacitate de plată, chiar dacă la 30 iunie urmează să achite restanţa către FMI de peste 1,5 miliarde euro, tranşă deja amânată.
Ministrul de Finanţe Ianis Varoufakis a declarat publicaţiei germane Bild că autorităţile elene vor în continuare să găsească o soluţie, dar creditorii trebuie să ia propunerile Greciei în serios pentru a pune capăt impasului, scrie Capital.ro.
Oficiali europeni au avertizat în schimb că dacă Grecia nu va prezenta propuneri îmbunătăţite de reformă până joi, şedinţa Eurogroup va fi foarte dură, fiind posibil ca miniştrii europeni să dea Greciei un ultimatum.
"Europa are nevoie foarte curând de un acord solid şi cuprinzător", a declarat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, în Parlamentul European, el afirmând că BCE va face tot posibilul ca Grecia să rămână în zona euro.
Pe fondul negocierilor blocate, unii oficiali din zona euro au vorbit despre posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro, în timp ce liderii eleni au spus că nu mai pot face concesii.