Presa germană susține că, pe lângă președintele francez Emmanuel Macron, softul de spionaj Pegasus a vizat și alte nume importante de politicieni, relatează G4Media.ro.
Astfel, se pare că pe lista cu numere de telefon ale companiei israeliene de spionaj NSO Group consultată de publicația citată ar figura contactele a 14 șefi de stat sau de guvern care ar fi putut fi victimele Pegasus în timpul mandatului lor.
Pe lista Pegasus există acum un număr de telefon pe care, potrivit informațiilor partenerului SZ Le Monde, șeful de stat din Franța îl folosește cel puțin din 2017. De altfel, Macron ar putea fi accesat și la acest număr în ultimele zile.
Când a fost întrebat, Palatul Elysée nu a dorit să comenteze. Datele includ un număr suplimentar de politicieni francezi de rang înalt, precum cei ai primului ministru de atunci Édouard Philippe și mai mulți miniștri din guvernul său în funcție în prima jumătate a anului 2019.
Numărul mobil al lui Charles Michel, pe atunci premierul belgian și acum președinte al Consiliului European, a fost, de asemenea, o potențială țintă pentru autoritățile marocane.
Potrivit grupului NSO, software-ul este destinat monitorizării suspecților de terorism și de crimă. Prin urmare, spionarea politicienilor nu este permisă. Compania israeliană declară că nu va face niciun comentariu cu privire la clienții săi.
Se pare că agențiile guvernamentale care au achiziționat softul Pegasus erau interesate și de președintele irakian Barham Salih și președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.
Pe listă s-ar afla, de asemenea, și fostul președinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, vizat de autoritățile marocane, dar și fostul președinte mexican Felipe Calderón, vizat de agenții din propria țară.
Chiar și un număr care, potrivit cercetărilor proiectului Pegasus, a fost dat regelui marocan Mohammed VI poate fi găsit pe lista celor 50.000 de potențiale ținte.
Numărul de telefon mobil al etiopianului Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, este listat, precum și cele ale diverșilor ambasadori ai ONU și al altor diplomați.
Ghebreyesus pare să fi fost vizat de autoritățile marocane, precum și de țintele franceze și algeriene, în timp ce prim-ministrul pakistanez Imran Khan de către autoritățile indiene. Saad Hariri (Liban) și Barham Salih (Irak) par să fi stârnit interesul atât al Arabiei Saudite, cât și al Emiratelor Arabe Unite.
Potrivit cercetării, președintele Africii de Sud și prim-ministrul de atunci al Ugandei au fost vizați de organismele relevante din Rwanda,care neagă însă utilizarea Pegasus. Guvernele din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au lăsat fără răspuns cererile de utilizare a software-ului NSO.
Când a fost întrebat despre numărul politicienilor, NSO a răspuns că ar putea exclude cel puțin trei nume care ar fi putut să fi fost vreodată ținte sau posibile ținte ale unuia dintre clienții lor, și aici vorbim despre Emmanuel Macron, Tedros Adhanom Ghebreyesus și regele Mohammed al VI-lea, mai arată sursa citată.