Autoritataea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), corpul care supervizează funcţionarea pieţei de energie electrică, spune că este în proces pentru demararea unei proprii investigaţii legată de creşterea puternică a preţurilor spot de pe bursa de energie OPCOM.
De mai bine de o săptămână energia se tranzacţionează pe platforma spot la preţuri de peste 100 de euro pe MWh, în contextul în care media anului trecut a fost de circa 33 de euro.
"Analiza noastră va analiza piaţa începând cu 15 decembrie până în prezent. Există suspiciuni privind manipularea pieţei şi abuzul de poziţie", a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.
Tranzacţionarea de pe o zi pe alta a ajuns să fie noua religie a jucătorilor de profil, scrie Ziarul Financiar.
Directorul general al Enel România, Georgios Stassis, a făcut un comentariu privind situația de pe piața energiei. Country Managerul companiei spune că descurajarea acțiunilor speculative, care urmăresc obținerea de avantaje pe termen scurt, și a practicilor incorecte, este esențială pentru protejarea intereselor tuturor părților implicate: clienți, furnizori de servicii și instituții.
"Încă tânăra piață românească a energiei trece acum prin prima sa încercare excepțională. Prețurile sunt la cele mai mari niveluri înregistrate în ultimele decenii, sistemul este aproape de limita de funcționare, iar unii furnizori denunță unilateral contractele pentru a profita de pe urma acestor niveluri record ale prețurilor, lăsând clienții fără serviciul de furnizare a energiei, pe care contau conform contractelor semnate. În aceste momente dificile, putem cu adevărat să distingem între jucătorii din piață care fac ceea ce au promis și cei care își încalcă angajamentele", a declarat Georgios Stassis într-un comunicat remis Realitatea.net.
Potrivit acestuia, cadrul de reglementare trebuie să încurajeze proiectele pe termen lung, nu comportamentul speculativ. Dacă este răsplătit comportamentul corect, piața va deveni cu adevărat competitivă, asigurând prețuri și contracte corecte tuturor clienților.
"Lecția pe care o putem învăța din această situație este importanța unui cadru de reglementare predictibil și cu o viziune pe termen lung. Această lecție este deosebit de importantă pentru abordarea problemelor urgente ale sectorului energiei, printre care se numără și situația sectorului energiilor regenerabile", a explicat șeful Enel România.