CNMR şi-a exprimat revolta față de atitudinea conducerii Muzeului Național al Satului ,,Dimitrie Gusti'' și solicită Ministrului Culturii demiterea de urgență a acesteia.
În data de 10 iunie,2017,o delegație de 200 de români din județele Harghita și Covasna au sosit în București, la statuia lui Mihai Viteazul din Piața Universității, într-un moment vital pentru păstrarea și afirmarea identității naționale și într-o perioadă de persecuție continuă a minorității române din zonele locuite de cetățeni de etnie maghiară.
După mai multe activități desfășurate în București, cei 200 de români din Harghita și Covasna, au poposit și la Muzeul Satului ,,Dimitrie Gusti'' pentru a organiza o sezătoare a românilor din Covasna și Harghita.
Conform comunicării oficiale dintre angajații muzeului și grupul de români,vizitatorilor muzeului le-au fost interzise: ,,lozinci, înscrisuri sau alte acte de patriotism, ce ar putea prejudicia identitatea etnicilor maghiari, atât din zonele Covasna și Harghita, cât și a altor grupuri etnice din România; însemnele tricolorului vor fi folosite în limită bunului simț, fără prea mari exagerări; comunicatul de presă va conține strict informații despre oră,data,locul,numele instituțiilor partenere și câteva detalii generale despre eveniment: NU SUNT ACCEPTATE TEXTE LACRIMOGENE, EMINESCIENE''.
"În numele a milioane de români, CNMR condamnă public aceste cuvinte jignitoare la adresa poporului român, a istoriei și culturii sale. De asemenea, precizăm pentru toți cetățenii României că purtarea drapelului în orice conjunctură, intonarea imnului sau afișarea de însemne ale statului român, sunt un motiv de mândrie și nu de condamnare din partea unor funcționari ce nu înțeleg că nu există cultură fără patriotism și că nu există națiune fără afirmarea identității", se spune într-un comunicat CNMR.
Cu o atitudine condamnabilă și antiromânească, angajații muzeului au încercat să-i oprească pe cei 200 de români îmbrăcați în costum popular național, să între cu drapelul României în interiorul muzeului, pentru a evita o manifestare patriotică și nu culturală, mai spun oficialii CNMR.
CNMR solicită o anchetă a Ministrului Culturii, care să analizeze atitudinea, comportamentul și comunicarea dintre angajații muzeului și cei 200 de români.