Pentru început, să spunem câteva cuvinte despre edilul din Pantelimon: intrat în politică din partea PDL, el a fost ales primar în calitatea de membru PNL. În toamna anului 2014, beneficiind de celebra OUG 55 a aleşilor locali traseişti, Marian Ivan a trecut la PSD, trăgând după el zece consilieri locali, după cum a anunţat însăşi Gabriela Firea (purtătorul de cuvânt al partidului).
În 2010 (pe când era în toi iubirea dintre PNL şi PSD), Primăria Pantelimon a încredinţat un contract de aproape 2 milioane de lei, pentru extinderea reţelei de canalizare a oraşului, companiei Grossmann Engineering, condusă de Iulian Herţanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta. Aceeaşi companie a câştigat şi în 2014 un contract de modernizare a infrastructurii rutiere din Pantelimon, în valoare a aproape 300 de mii de lei. Iar banii s-au scurs apoi direct în buzunarele familiei Ponta.
“Partea de publicitate Grossmann a dat-o firmei Hertanu Project. Firma H.P. e firma detinuta de acelasi cumnat al lui Victor Ponta si de mama lui Victor Ponta. Iar directoarea firmei Hertanu Project era sora lui Victor Ponta, Alexandra Ponta”, a spus Daniel Befu , jurnalist de investigaţii.
Lovitura cea mare a fost dată, însă, de SC Viarom Construct SA, care a primit de la primarului Marian Ivan un contract colosal, de peste 40 de milioane de lei, pentru refacerea infrastructurii rutiere a oraşului Pantelimon. Contractul a fost atribuit prin licitaţie publică, dar – culmea! – tocmai către singura companie ai cărei administratori, Ovidiu Dan Boicu şi Marius Daniel Bădină, au strânse legături atât cu familia Ponta, cât şi cu primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc.
Ce vrem noi să spunem aici, scrie PSnews.ro, este că bugetul Primăriei Pantelimon se ridică la 22 de milioane de euro pe an. Vorbim, aşadar, despre una dintre cele mai bogate primării din jurul Bucureştilor. De altfel, după anul 2000, oraşul s-a dezvoltat considerabil din punct de vedere rezidenţial, dar a şi devenit ţinta „băieţilor deştepţi” din diverse zone de afaceri, în buzunarele cărora se scurge banul public.
O simplă plimbare cu microbuzul de la gura de metrou Pantelimon până puţin după podul de peste Şoseaua de Centură vă poate da o imagine asupra principalelor motoare economice ale zonei din jurul Pantelimon: fabrica de pâine Titan, hypermarketul Selgros, fabricile Heidi şi Tuborg (una lângă cealaltă) şi, nu în ultimul rând, firma de salubritate Rosal. Cu alte cuvinte, vorbim despre nişte actori economici deloc de neglijat, ai căror bani de taxe şi impozite, plătiţi la bugetul local, în loc să fie direcţionaţi spre proiecte de interes comunitar, se duc în buzunarele oamenilor lui Victor Ponta.
Autobuzele pe care le vedeţi trecând prin zonă şi purtând sigla primăriei funcţionează – nici mai mult, nici mai puţin – decât pentru Nikarom Group, o societate apropiată de primarul PDL-PNL-PSD Marian Ivan. Dar să nu vă închipuiţi că aceste autobuze au un orar care să le permită oamenilor să ajungă la timp unde au nevoie.
Nici gând! „Salvarea” vine de la microbuzele private care circulă din 5 în 5 minute, unde trebuie să plăteşti 2-2,5 lei pentru o călătorie şi care nu taie bilet de fiecare dată. Despre abonamente nici nu poate fi vorba! Când se apropie campania electorală, primarul se urneşte să spoiască noroiul cu var şi-i subvenţionează pe privaţi, ieftinind biletele chiar şi până la 1 leu. Dar minunea durează maximum 3 luni, până la câteva zile după sfârşitul campaniei. RATB a avut şi ea două linii (401 şi 430), însă recenta criză economică le-a trimis în istorie.