Sărbătorile i-au prins la muncă pe mulţi dintre românii de peste hotare. Este şi cazul Andreei Liţescu, un pilot de numai 32 de ani, dar care are deja o experienţă de invidiat. Pentru ea, norii şi cerul sunt a doua casă. Şi nu ar renunţa pentru nimic în lume la asta.
Povestea ei, dar şi planurile măreţe ale unei românce, cercetătoare la NASA de mai bine de un deceniu, le aflaţi din reportajul de mai jos.
La cei 32 de ani, Andreea are deja o experienţă în pilotaj de aproape un deceniu. Dragostea pentru aviaţie i-a insuflat-o tatăl său care îi povestea în copilărie despre aparatele de zbor din cel de-Al Doilea Răzoi Mondial.
Mai tărziu, când nici nu împlinise vârsta majoratului, a participat la un campionat de elicoptere radiocomandate. De aici până la primul zbor cu un avion de linie nu a fost decât un pas.
A zburat până acum în peste 40 de destinaţii, dar una i-a rămas în suflet: Geneva. De acolo, de deasupra norilor, a revăzut Mont Blancul, cel mai înalt vârf din Munţii Alpi, pe care l-a escaladat împreună cu o prietenă, pe când avea doar 19 ani.
Andreea este acum comnadant de bază în Bucureşti. Are în subordine 120 de piloţi şi nouă avioane aparţinând unei companii private. Cu toate acestea, este veşnic neobosită, chiar dacă pentru ea, acasă... de Crăciun... înseamnă încă o zi petrecută în cabina piloţilor.
Nu doar meseria de pilot implică efort şi pasiune. Ioana este cercetător la NASA de mai bine de 10 ani, iar acum lucrează la un proiect prin care vrea să vadă cum pot fi exploatate resursele din spaţiul cosmic, pe Pământ, în următorii 50 de ani.
Românca, născută în Baia Mare, lucrează la Portalul Spatial al centrului de cercetare din Silicon Valley. Până să ajungă aici, a făcut mai multe cursuri şi specializări, dar şi un doctorat în Olanda. Aşa a ajuns la NASA, iar acum este specialist în microgravitaţie şi are deja mai multe brevete de invenţie.
O mare companie englezească lucrează la un proiect prin care vrea să construiască hoteluri în orbita Pământului. Acolo se va putea ajunge doar cu sisteme de lansare, iar un bilet ar putea costa peste 300 de mii de dolari. Nu doar economia poate fi resuscitată cu ajutorul spaţiului cosmic, este de părere cercetătoarea româncă, cea care este hotărâtă să revoluţioneze şi sistemul medical. Vrea să vadă cum îi poate ajuta bolnavii de cancer sau pe cei care au nevoie de un transplant, folosind resursele spaţiale.
Munca asiduă nu-i vindecă dorul de ţară. Chiar dacă nu a putut fi cu familia de sărbători, Ioana le-a transmis celor de acasă un mesaj. "Sărbători fericite! Şi un salut pe care l-am creat eu şi care în engleză sună "gravity free regards", adică salutări lipsite de gravitaţie!"