Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu s-a născut în Cirene, în Vestul Africii, părinții săi fiind iudei. A fost educat în cultura greacă și ebraică. Sfântul Marcu a fost însoțitor al Sfântului Apostol Pavel, numărându-se printre cei șaptezeci de apostoli. Este considerat fondatorul Bisericii Alexandriei.
Era un apropiat al casei Sfântului Petru. După Înălțarea la cer a Mântuitorului, Sfântul Marcu i-a însoțit pe Sfinții Apostoli Pavel și Barnaba în propovăduirea Evangheliei. A fost martirizat în nordul Africii, la Bokalia, potrivit agerpres.ro.
Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului (jud. Buzău), pomenit în calendarul creștin ortodox la 25 aprilie, a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane în ședința din 4-5 martie 2003.
Sfântul Vasile, starețul Mănăstirii Poiana Mărului (1692-1767), s-a născut în părțile Rusiei, unde a început viața monahală. Din cauza prigoanei împotriva creștinilor, s-a refugiat în Țările Române și s-a stabilit la Mănăstirea Dălhăuți, unde a fost stareț timp de 20 ani.
De la Dălhăuți s-a retras la Schitul Poiana Mărului din Munții Buzăului, împreună cu 12 ucenici.
A fost duhovnicul Sfântului Paisie de la Neamț. De numele Sfântului Vasile de la Poiana Mărului se leagă existența isihasmului românesc. A fost un bun cunoscător al scrierilor patristice și postpatristice, din care a făcut anumite traduceri. A trecut la Domnul la 25 aprilie 1767.