Prodromița este o icoană zugrăvită în chip minunat, în anul 1863, în Țara Românească. Icoana Prodomița este pictată pe lemn de tei, având un metru înălțime și 0.70 metri lățime.
Tot astăzi este prăznuit și Cuviosul Paisie Aghioritul, un mare sfânt grec contemporan din Biserica Ortodoxă, cunoscut monah de la Sfântul Munte Athos, scrie Agerpres.
Sfântul Paisie Aghioritul s-a născut la 25 iulie 1924 în Farasa Capadociei. În Farasa a fost botezat de către Sfântul Arsenie Capadocianul, care i-a pus la botez numele său. La scurtă vreme, familia sa a ajuns în Grecia, în urma schimburilor de populație dintre Grecia și Turcia.
Familia Sfântului Paisie s-a stabilit în Konița, unde acesta a terminat școala primară. Până să meargă în armată, a lucrat ca tâmplar.
În 1945 s-a înrolat în armată, a fost lăsat la vatră în anul 1950. După îndeplinirea serviciului militar, a vizitat Sfântul Munte, unde s-a stabilit definitiv (la Mănăstirea Esfigmenu) în 1953. Acolo, în 1954, a fost făcut rasofor și a luat numele de Averchie.
În 1956, a plecat la Mănăstire Filotheu, unde viețuia ca monah și un unchi de-al său. Acolo a fost făcut "stavrofor" și i s-a dat Schima mică cu numele de Paisie. În 1962, a plecat în peninsula Sinai. A revenit la Sfântul Munte în 1964 și s-a stabilit la Schitul Ivironului, la Chilia Sfinților Arhangheli.
A primit Schima mare la 11 ianuarie 1966. Cuviosul Paisie Aghioritul a adormit întru Domnul la 12 iulie 1994, fiind îngropat în incinta Mănăstirii "Sfântul Ioan Evanghelistul" din Suroti, lângă Tesalonic.
Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul a fost un mare ascet care a trecut pe pământ, un monah ortodox care a sprijinit întreaga lume cu rugăciunile sale, potrivit http://cuviosul-paisie-aghioritul.blogspot.ro.
Într-o zi obișnuită îl vizitau la chilie o sută — două sute de oameni, pentru a-i primi sfatul. Atunci când ieșea din Sfântul Munte pentru ai vedea pe femei și pe bolnavi care nu puteau veni la Athos, mii de persoane așteptau la rând pentru a lua binecuvântare și a vorbi puțin cu părintele Paisie. De asemenea, primea mii de scrisori.