Teodosie s-a născut în prima jumătate a secolului al 17-lea, în Moldova, lângă Mănăstirea Brazi. Se trage din neam de răzeşi, de la Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Încă de mic părinţii săi îl duc la slujbele care aveau loc în Mănăstire. Iar pe când împlineşte 18 ani, Teodosie devine membru al bisericii, primind metania de călugăr la Mănăstirea Bogdana din judeţul Bacău de astăzi.
În scrierile bisericeşti Teodosie este prezentat că un monah evlavios, cu o inteligenţă desăvârşită, ştiind Sfânta Scriptură dar şi o parte a Scrierilor Sfinţilor Părinţi. Este hironit drept Episcop în 1669 la Rădăuţi, loc pe care îl vizită deseori când mergea la mormântul lui Ştefan de la Mănăstirea Putna, conform calendarulortodox.ro.
PROMOTIE IMPORTANTA LA eMAG! TOATE OFERTELE CU REDUCERI POT FI CONSULTATE AICI!
Începând cu anul 1771 este trimis să propovăduiască cuvântul Domnului la Episcopia Romanului, unde va activa până în anul 1674, an în care a devenit Mitropolit al Moldovei ca răsplată pentru activitatea pastorală pe care a întreprins-o dar şi pentru înalta să spiritualitate. Acesta ia locul lui Dosoftei, că urmare a plecării acestuia în Polonia.
În Cronică Moldovei, scrisă de Ion Neculce. se spune că pe vremea aceea domn al Moldovei era Dumitraşcu Cantacuzino, una dintre figurile decăzute ale istoriei noastre. Acesta se face vinovat pentru aducerea tătarilor în Moldova pentru a domni cât mai mult timp, plătind bir atât din banii mănăstirilor cât şi din impozitele mari luate moldovenilor.
Teodosie se duce la domnitor spunându-i: „Ce sunt acestea Maria Ta, au semeni lui Antihrist?”, iar domnitorul se manie şi decide să îl scoată din scaun cu necinste, după cele relatate de cronicarul Ion Neculte. Mai apoi, Teodosie este închis la Mănăstirea Sfântul Sava din Iaşi. Dosoftei, când s-a întors din Polonia îl scoate din închisoare pe Teodosie, care avea să se retragă la Mănăstirea Brazi, loc de care era legat sufleteşte.
Acesta ridică în acest loc o biserica de toată frumuseţea cu hramul Sfântului Gheorghe, introducând reguli care constau în slujbe monahale atât ziua cât şi noaptea. De asemenea, sfântul a avut grijă şi de Mănăstirea Bogdana, făcându-l astfel pe logofătul Solomon Bârlădeanul să ridice o nouă mănăstire.
Ion Neculce descrie acea perioada că fiind una tulbure datorită jafurilor pe care tătarii le făceau. În 1694 un grup de tătari pătrund în Mănăstirea Brazi, unde îl vor chinui groaznic pe Mitropolit. Iar datorită refuzului sau, păgânii îi taie capul cinstitului Teodosie.
Teodosie este înmormântat cu mare cinste de credincioşii din satele vecine în Biserica Sfântul Gheorghe. Din pricina cutremurelor dese din zona Vrancei, biserica ridicată odată de Mitropolit a ajuns să fie doar ruine.
Astfel, Ieroschimonahul Dimitrie şi stareţ al Mănăstirii Brazi dezgroapă la 1842 moaştele lui Teodosie şi le duce în Peştera de jos, unde aveau să fie reinhumate.
Episcopul Teodosie de la Brazi a devenit sfânt pe 5 octombrie 2003, în timp ce prăznuirea să se face în fiecare zi pe 22 septembrie.