Ortodoxe
Aflarea moaştelor Sfinţilor Mc. din Constantinopol
Greco-catolice
Aflarea moaştelor m. din Eughenion
Romano-catolice
Catedra Sf. Apostol Petru
Sf. Margareta din Cortona, călug.
Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici din Constantinopol este sărbătorită de Biserică la 22 februarie.
Multe moaşte de mucenici, ucişi pentru credinţa în Hristos în perioada persecuţiilor împotriva creştinilor, au fost îngropate la marginea de răsărit a oraşului Constantinopol, în Evghenia.
Vreme îndelungată au stat acolo, neştiute de nimeni, până în timpul arhiepiscopului Toma al Constantinopolului (secolul al V-lea), când Dumnezeu a arătat mai multe semne în locul în care fuseseră îngropate trupurile mucenicilor.
Oamenii uitaseră de locul unde fuseseră îngropaţi martirii, înmormântarea având loc de obicei noaptea, de frica persecutorilor. Însă, pentru că în locul acela au început să se tămăduiască bolnavii, arhiepiscopul Toma al Constantinopolului s-a dus acolo împreună cu un sobor de preoţi.
După ce au săpat, au aflat moaştele multor sfinţi mucenici, ale căror nume le ştie numai Dumnezeu, Cel ce i-a scris pe ei în cartea vieţii, sus în cer. Aceste sfinte moaşte erau întregi, nestricate şi bine mirositoare, încât s-a împlinit cu dânşii Sfânta Scriptură: "Păzi-va Domnul toate oasele lor şi niciunul dintr-însele nu se va zdrobi" (Vieţile Sfinţilor).
Mai târziu, i-a fost descoperit unui cleric, cu numele Nicolae, că între multele moaşte muceniceşti, care s-au găsit în Evghenia, se aflau şi moaştele Sfântului Andronic, unul din cei 70 de apostoli, şi ale Iuniei, ajutătoarea lui, pe care îi pomeneşte Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani.