Ortodoxe
Sf. Proroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul
Greco-catolice
Pf. Osea; Cuv. m. Andrei din Creta
Romano-catolice
Ss. Ignațiu din Antiohia, ep. m.; Osea, profet
Sfântul Proroc Osea, pomenit în calendarul creștin ortodox la 17 octombrie, este unul dintre prorocii mici ai Vechiului Testament. Misiunea sa profetică s-a desfășurat în vremea regilor iudei Ozia, Iotam, Ahaz și Iezechia și a regelui Ieroboam din Israel, în secolul al VIII-lea î.Hr. A fost martor al cuceririi Samariei de către asirieni, în anul 721 î.Hr.
Prorocul Osea a avut doi fii, Izreel și Lo-Ami — "Cel ce nu este poporul Meu" — și o fiică, Lo-Ruhama — "Cea neiubită", nume simbolice, sugerate prorocului de Dumnezeu, pentru a arăta starea în care se aflau evreii.
Cartea sa profetică însumează paisprezece capitole și are ca subiect îndepărtarea poporului lui Israel de Dumnezeu și călcarea de către evrei a legământului sfânt prin închinarea la idoli.
Tot astăzi este pomenit Sfântul Cuvios Mucenic Andrei din Insula Creta, care a suferit moarte martirică din porunca împăratului iconoclast Constantin al V-lea (741-775), scrie agerpres.ro.
Sfântul Andrei, aflând de persecuția pornită împotriva creștinilor care apărau sfintele icoane, a părăsit mănăstirea sa și în timp ce împăratul se afla în zi de sărbătoare la Mănăstirea Mamant, a ieșit înaintea acestuia și l-a mustrat pentru chinurile la care îi supunea pe creștini.
A fost întemnițat imediat și a fost adus de două ori înaintea împăratului care a încercat prin tortură să îl facă pe Sfântul Mucenic Andrei Criteanul să apostazieze de la dreapta credință, fără reușită.
A fost osândit la moarte și în timp ce era târât prin oraș până la locul primirii sentinței, un eretic i-a tăiat picioarele cu o secure, iar Sfântul Cuvios Mucenic Andrei a murit pe loc.