Sângele de aur, denumit Er, are Rh-ul nul, adică nu conține antigene Rh (proteine) pe celulele roșii din sânge. Aceasta este cea mai rară grupă de sânge din lume, cu mai puțin de 50 de persoane care o au.
Sângele de aur a fost identificat pentru prima dată la australienii aborigeni.
Oamenii de știință de la Universitatea din Bristol și NHS Blood & Transplant (NHSBT) au investigat o colecție destul de comună de antigeni ai globulelor roșii numită Er. Deși au fost descoperiți pentru prima dată în urmă cu aproape 40 de ani, acești antigeni nu se încadrau în niciun sistem cunoscut de grupe sangvine.
În cadrul studiului, persoanelor cu aloanticorpi (anticorpi produși în mod specific în urma expunerii la antigeni străini de globule roșii) pentru antigenii Er le-au fost analizate secvențele de ADN care codifică genele.
Echipa a descoperit modificări în gena care codifică proteina Piezo1, ceea ce ar cauza o proteină alterată pe suprafața globulelor roșii la aceste persoane.
Folosind editarea genetică pe o linie celulară, au reușit să demonstreze că proteina Piezo1 era necesară pentru exprimarea antigenului Er și să stabilească faptul că Er era propriul sistem de grupe sangvine, care cuprinde antigenele Era, Erb și Er3 recunoscute anterior, plus două noi antigene Er ”cu incidență ridicată”, numite Er4 și Er5.
Prezența aloanticorpilor poate cauza probleme în timpul transfuziei dacă există o neconcordanță între donator și primitor, precum și declanșarea unor atacuri asupra sistemului imunitar în timpul sarcinii, notează IFL Science. Cei doi noi antigeni, Er4 și Er5, sunt asociați cu boli hemolitice grave ale fătului și ale nou-născutului.
Cercetările de acest gen ar putea ajuta la dezvoltarea testelor pentru grupele rare de sânge, optimizând îngrijirea acestor pacienți, mai arată sursa citată.