Salata care ajută la detoxifierea organismului
Salata care ajută la detoxifierea ficatului si combaterea anemiei. Este foarte bogată în vitamine și minerale, iar beneficiile sale sunt nenumărate. Iată despre ce este vorba și cum se prepară.
Sfecla roşie este o legumă recunoscută pentru proprietățile sale curative în mai multe afecțiuni. Este o sursă bogată de vitamine (A, B, C, E, K), fibre şi minerale (magneziu, fosfor, fier, calciu, potasiu, magneziu). Se poate consuma crudă, fiartă sau coaptă. Salata de sfeclă roşie cu hrean se poate mânca atât ca aperitiv, cât şi ca salată sau garnitură.
Frunzele și rădăcinile de sfeclă sunt pline de nutrienți, inclusiv antioxidanți, care luptă împotriva deteriorării celulelor și reduc riscul de boli de inimă. Sfecla este una dintre puținele legume care conțin betalaine, un antioxidant puternic care dă sfeclei roșii culoarea ei vibrantă. Betalainele reduc inflamația și pot ajuta la protejarea împotriva cancerului și a altor boli.
Ce trebuie să bei pe stomacul gol pentru a-ți detoxifia organismul. Te ajută și să pierzi în greutate
Creșterea rezistenței
Sfecla roșie și sucul acesteia ajută inima și plămânii să funcționeze mai bine în timpul exercițiilor fizice. Oxidul nitric din sfeclă crește fluxul sanguin către mușchi. Unii atleți mănâncă sfeclă roșie sau beau suc de sfeclă atunci când fac exerciții fizice pentru a-și îmbunătăți performanțele sportive.
Sfecla roșie previne bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale
Sfecla roșie este bogată în folat (vitamina B9) care ajută celulele să crească și să funcționeze. Folatul joacă un rol cheie în controlul deteriorării vaselor de sânge, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral.
Sfecla roșie scade tensiunea arterială
Sfecla roșie este bogată în mod natural în nitrați, care sunt transformați în oxid nitric în organism. Acest compus scade tensiunea arterială prin faptul că determină vasele de sânge să se relaxeze și să se lărgească.
Stimulează sistemul imunitar
Sfecla roșie este bogată în fibre și promovează creșterea bacteriilor bune din intestin. Având o mulțime de bacterii sănătoase în sistemul tău digestiv ajută la combaterea bolilor și la stimularea sistemului imunitar. Fibrele îmbunătățesc, de asemenea, digestia și reduc riscul de constipație.
Sfecla roșie în sarcină este considerată foarte utilă. Are o mulțime de substanțe nutritive care mențin sănătatea mamei și a copilului. Cu toate acestea, este recomandat să fie consultat medicul pentru a discuta despre planul alimentar pe timp de sarcină.
Ajută la combaterea inflamației
Sfecla roșie conține pigmenți numiți betalaine, care posedă o serie de proprietăți antiinflamatorii. Acest lucru ar putea fi benefic pentru mai multe aspecte ale sănătății, deoarece inflamația cronică a fost asociată cu afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul. S-a demonstrat, de asemenea, că sucul și extractul de sfeclă roșie reduc inflamația rinichilor.
Ce trebuie să bei pe stomacul gol pentru a-ți detoxifia organismul. Te ajută și să pierzi în greutate
Sfecla roșie poate sprijini sănătatea creierului
Funcțiile mentale și cognitive scad în mod natural odată cu vârsta, ceea ce poate crește riscul de tulburări neurodegenerative precum demența. Nitrații din sfeclă pot îmbunătăți funcția cerebrală prin promovarea dilatării vaselor de sânge și, astfel, prin creșterea fluxului sanguin către creier.
S-a demonstrat că sfecla roșie îmbunătățește fluxul sanguin către lobul frontal al creierului, o zonă asociată cu gândirea de nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor și memoria. Mai mult, un studiu efectuat pe persoane cu diabet de tip 2 a constatat că timpul de reacție în timpul unui test de funcție cognitivă a fost cu 4% mai rapid la cei care au consumat zilnic 250 ml de suc de sfeclă roșie timp de 2 săptămâni, comparativ cu un grup de control, conform sursei.
Cum prepari salata de sfeclă cu hrean
Ingrediente:
- 2-3 sfecle mici sau medii (dacă sunt prea mari se ard pe margini până se coc la mijloc);
- 1 hrean mic;
- 1 lingură de ulei de măsline;
- zeama de la 1/2 lămâie;
- sare după gust.
Mod de preparare:
Se spală sfeclele şi se pun în cuptor la foc mediu pentru a se coace. Timp de coacere aproximativ 1 h. După ce se scot din cuptor şi se lasă să se răcorească, se curăță cu un cuțit de coajă, până se ia toată coaja (aceasta o să fie uşor arsă). Se taie rondele subțiri şi se amestecă într-un bol cu lămâia, uleiul de măsline şi se asezonează cu sare, după gust.
Hreanul se rade pe răzătoarea mică şi se pune peste sfeclă în bol şi se amestecă. Se serveşte ca salată, aperitiv sau ca garnitură la friptură sau piure de cartofi. Este delicioasă şi foarte sănătoasă!