În timp ce sindicatele aplaudă măsura Guvernului PSD-ALDE, economiștii și antreprenorii spun că astfel de schimbări de pe o zi pe alta ale Executivului aruncă în aer mediul de afaceri și va atrage valuri de concedieri.
"Guvernul a urmărit să stoarcă mai mulţi bani din economie pentru că nu mai face faţă măririlor de salarii în sistemul bugetar pe care le-a acordat. În economie, totul se plăteşte. Doar că nu din banii politicienilor, ci din banii celor care plătesc 45% impozite pe orice leu muncit", spune deputatul USR Claudiu Năsui.
Adevăratul motiv al deciziei pripite a Guvernului este foarte clar pentru toată lumea: vrea să strângă mai mulți bani din impozite pe ultima sută de metri.
"E o măsură pentru a mobiliza bani la buget ignorând toate semnalele mediului de afaceri, care de acum înainte se poate aștepta la orice din partea Guvernului", a declarat la Realitatea TV Cristian Pârvan, secretarul general Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România.
Potrivit acestuia, toată lumea era pregatită pentru o creștere anunțată cu câteva luni înainte, dar "acum se face ca la piață, hai la 1 decemebrie ca să o lege de tot felul de alte lucruri"
"E pur electoral, fără nicio preocupare pentru ce se întâmplă în mediul de afaceri. Acum se fac bugetele, totul e dat peste cap. La salariul diferențiat se creează multe situații aberante. Dacă stăm să judecăm din prisma angajaților, e normal să se bucure, sindicatele salută, dar problema majoră e în sectoarele productive cu marje de profit foarte mici. Trebuie să facă față nu numai la creșteri de salarii, dar și la creșteri de costuri la energie, gaze, combustibili, este firesc ca unele să falimenteze", arată Pârvan.
De o opinie contrară sunt sindicatele, care aplaudă decizia Guvernului Dăncilă.
"Nu ne surprinde introducerea de noi standarde minime obligatorii, chiar dacă nu este pe placul angajatorilor din România. Angajatorii continuă să speculeze la nesfârșit toate oportunitățile și de fiecare cei care plătesc notele de plată sunt salariații. Au mai primit un cadou de la 1 ianuarie: să nu plătească contribuții la pensii și sănătate și să lase toată responsabilitatea pentru angajați", spune Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical.
Potrivit acestuia, angajatorii au speculat cadoul guvernamental și ne-am trezit în situația în care 41% dintre contractele de muncă sunt făcute pe salariul minim.
"Își permită să-i țină pe angajații cu înaltă calificare sau cu studii superioare pe salariul minim și le completează veniturile prin diverse metode care ocolesc cadrul legalității", explică Costin.
Totul e bine pentru angajatori, crede liderul sindical, care amintește și de subvențiile acordate de stat pentru înființarea de noi locuri de muncă.
"Ar fi frumos și respectuos sa fie mai ponderați și să înceapă să plătească corect oamenii în economie", le recomandă liderul sindical angajatorilor.