Ori de câte ori ne propunem să achiziționăm o mașină, este important să fim informați și să avem o perspectivă clară asupra costurilor implicate.
Potrivit prețurilor afișate de o platformă auto din România, o mașină second-hand costă în medie în jur de 12.800 de euro. În funcție de model și de lista de dotări, această sumă le-ar putea permite șoferilor să obțină o mașină veche de 5-10 ani.
Institutul Național de Statistică (INS) indică faptul că salariul mediu în țară este de aproximativ 910 euro după impozite, prin urmare, pentru a cumpăra o astfel de mașină ar fi nevoie să muncești 14 luni la rând.
„Acest lucru sugerează că achiziționarea unui vehicul uzat mediu cu un salariu mediu din România ar putea fi prea piperat. Cu toate acestea, șoferii ar trebui să ia în considerare și faptul că deținerea unei mașini aduce cheltuieli suplimentare. Pentru comparație, în Germania, o mașină uzată costă în medie 18 800 de euro. Având în vedere că salariul mediu în această țară este de aproximativ 2.644 de euro, ar fi nevoie ca cineva să lucreze mai mult de 7 luni pentru a cumpăra acest vehicul. Polonezii cheltuiesc mai puțin pe mașini – 7 239 de euro în medie.
Cu toate acestea, salariile sunt, de asemenea, mai mici (1.240 de euro în medie), fiind nevoie să se lucreze mai mult de 6 luni pentru a cumpăra un astfel de vehicul. Bulgarii câștigă în jur de 1.000 de euro și cheltuiesc de obicei între 6.600 și 10.000 de euro pe o mașină la mâna a doua, ceea ce înseamnă că ar trebui să se lucreze între 6 și 10 luni pentru a o cumpăra. Acest lucru nu face decât să dovedească faptul că românii sunt dispuși să cheltuiască o parte mai mare din venitul lor decât oamenii din alte țări pentru a-și procura un vehicul”, scrie economedia, citând date oferite de o platformă auto.
59% dintre mașinile care circulă în prezent în România au fost avariate la un moment dat, ceea ce înseamnă că aceste mașini pot fi mai predispuse la defecțiuni și necesită reparații ample.
„Dacă luăm în considerare că o mașină nu ar trebui să coste mai mult decât salariul pe 6 luni, o persoană ar trebui să câștige cel puțin 2.000 de euro pentru a cumpăra o mașină second-hand medie din România. Cu toate acestea, merită luate în considerare și mașinile noi mai ieftine, deoarece situația de pe piața românească a vehiculelor second-hand nu este transparentă”, a spus un expert în domeniul auto pentru sursa citată.
Piața auto din România crește, în ciuda prețurilor mari
Înmatriculările de autoturisme noi au crescut în România, în primele şapte luni din 2023, cu 22,2%, în comparaţie cu perioada similară a anului anterior, arată datele publicate, joi, de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA).
De asemenea, autoturismele „verzi" au înregistrat un salt 36,5% şi au ajuns la o cotă de piaţă de 22,9%.
Țara cu cel mai mare salariu minim din Europa: peste 20 € pe oră, în 2024
Conform statisticii oficiale, pe piaţa naţională, în topul primelor zece mărci de autoturisme şi autovehicule comerciale, după primele şapte luni din acest an, pe primul loc se află Dacia - cu 29.044 de unităţi, urmată de Renault (8.935 unităţi), Toyota (6.677), Volkswagen (6.345), Ford (6.130), Skoda (6.076), Hyundai (5.554) Mercedes-Benz (5.133), Suzuki (2.770) şi BMW (2.681).
Segmentul autoturismelor reprezintă aproximativ 84% din totalul pieţei şi a înregistrat, în luna iulie 2023, un volum de 13.431 de unităţi, cu 12% mai mult decât în luna similară din 2022.
În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în intervalul de referinţă, motorizările pe benzină înregistrează o scădere de 1,4% faţă de perioada similară din anul anterior, ajungând, astfel, la o pondere de 63,9%. În ceea ce priveşte autoturismele echipate cu motoare diesel, acestea înregistrează o scădere de 1%, de la an la an, şi deţin o cotă de 13,1% din total.