Costul orar al forţei de muncă, ajustat la numărul zilelor lucrătoare, a crescut în primul trimestru cu 1,42% faţă de trimestrul precedent şi cu 12,72% faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat INS.
Angajatorii din mediul privat sunt nevoiți practic să țină pasul cu majorările salariului minim și cu noua lege a salarizării din sistemul bugetar, precum și cu presiunile inflaționiste generate tot de guvernanți.
Cele mai mari creşteri al costurilor cu salariile s-au regăsit în construcţii (19,06% față de 2017), în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,97%), în informaţii şi comunicaţii (13,91%), în hoteluri şi restaurante (13,30%) şi în tranzacţii imobiliare (13,10%).
Sectoarele economice cu cele mai mici creşteri au fost intermedieri financiare şi asigurări (3,03%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (4,84%).
Scăderea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat doar în industria extractivă (-5,05%).
În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în învăţământ cu 23,57%, în administraţie publică cu 18,59% şi în sănătate şi asistenţă socială cu 14,01%.