România, membru al Organizației Națiunilor Unite din 1955, devenise membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU, pentru o perioadă de doi ani, începând cu 1 ianuarie 1990, în baza unei hotărâri a celei de-a 44-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Odată cu România au devenit atunci membri ai Consiliului de Securitate Cuba, R.D.P. Yemen, Côte d'Ivoire și Zair, potrivit sistemului rotației regionale, informează Agerpres.
Acesta era cel de-al treilea mandat de membru nepermanent deținut de România, primele două fiind în 1962, pentru un an, și în octombrie 1975, pentru doi ani. România a fost membru nepermanent al Consiliului de Securitate în anii 1962, 1976-1977, 1990-1991 și 2004-2005, după cum amintește site-ul MAE.
Pe 2 august, însă, la doar o zi după preluarea preşedinţiei, Iakul avea să invadeze Kuweitul, eveniment care a luat prin surprindere întreaga lume şi care trebuia gestionat de urgenţă de Consiliul de Securitate al ONU, condus de România.
Ca atare, a urmat o reuniune urgentă de consultări a Consiliului de Securitate, apoi, în seara zilei de 2 august, o ședință sub președinția ambasadorului României, Aurel Dragoș Munteanu, consacrată examinării situației create prin invadarea Kuweitului de către trupele militare ale Irakului. La ședință a participat și secretarul general al ONU, Javier Perez de Cuellar.
După multe dezbateri s-a condamnat în unanimitatea invadarea Kuveitului de către armata irakiană şi s-a adoptat Rezoluţia nr. 660, prin care a solicitat retragerea imediată și necondiționată a forțelor irakiene de pe teritoriul Kuweitului, precum și demararea de negocieri irakiano-kuweitiene pentru aplanarea diferendelor existente.
Ulterior, la 6 august 1990, Consiliul de Securitate a adoptat Rezoluția nr. 661 prin care s-a hotărât instituirea unui embargo comercial împotriva Irakului și Kuweitului.
Ca urmare a refuzului Irakului de a se conforma precedentelor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU, acest for s-a întrunit, la 26 septembrie 1990, când s-a adoptat Rezoluţia 670, care solicita tuturor statelor să-și îndeplinească obligațiile pentru a asigura aplicarea strictă și completă a Rezoluției nr. 661 din august 1990.