Surse din Ministerul Sănătății au dezvăluit, pentru EVZ, că se ia în calcul renunțarea la cardul de sănătate pentru o perioadă sau chiar definitiv, pentru că mai multe servere ar fi imposibil de reparat și că, oricum, și înainte sistemul se strica săptămânal.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, n-a vrut să recunoască direct această ipoteză, dar a spus că „dacă nu putem repara sistemul informatic, atunci nu o să rămână toată țara blocată, o să găsim alte metode. (...) Problema informatică este una gravă. (...) Dacă statul are o problemă informatică, asta nu înseamnă că oamenii trebuie să rămână fără medicamente sau spitalele fără să poată să deconteze servicii”.
Pe de altă parte, CNAS a anunţat că sistemul informatic al cardului național de asigurări de sănătate este în stare de funcţionare, începând cu data de 2 noiembrie 2016, ora 19.00, efectuându-se în continuare operațiuni tehnice de monitorizare și consolidare a acestuia.
Pentru perioada de întrerupere a funcționării sistemului informatic sunt aplicabile prevederile art. 199 – 202 din Hotărârea Guvernului nr. 161/2016 și ale art. 361 – 364 din Hotărârea Guvernului nr. 206/2016.
În acest sens, până la termenul de raportare a activității lunare, pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcționarea PIAS, președintele CNAS va emite ordin conform prevederilor legale mai sus menționate.
Medicii spun că nu e prima dată când sistemul are probleme majore „În 2015, între 1 și 4 octombrie, sistemul a căzut. Atunci au decontat doar pentru spitale, pentru cabinete și furnizori privați nu. Acum, dacă emitem o rețetă sau trimitem la analize un pacient care nu e asigurat, plătim noi! Dacă a luat aceleași pastile și de la alte cabinete, tot noi le plătim. Pe lângă asta, toate serviciile derivate din actul medical, dacă nu se validează, ni le impută nouă”, ne-a explicat un medic de familie.
Informatizarea sistemului de sănătate a fost lansată în urmă cu 8 ani și prespune: sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), rețeta electronică, cardul electronic de sănătate și dosarul electronic de sănătate.
Costurile informatizării sistemului de sănătate:
SIUI - 124 de milioane de euro
Sistemul rețetei electronice - 10,66 de milioane de euro
Sistemul cardului electronic de sănătate - 19,47 de milioane de euro
Sistemul dosarului electronic de sănătate - 29,41 de milioane de euro.
Cu tot cu TVA, statul a investit 184 de milioane de euro pentru informatizarea sistemului.