Plenul Parlamentului a adoptat, joi, un amendament în baza căruia bugetul Serviciului Român de Informaţii se diminuează cu 295 de milioane de lei, de la titlul "Cheltuieli de personal".
Amendamentul, respins iniţial la nivelul comisiilor de specialitate, a fost iniţiat de parlamentarii PSD şi a fost adoptat cu 213 de voturi pentru şi 115 împotrivă.
"Se diminuează bugetul Serviciului Român de Informaţii, Anexa 03/31, cu suma de 295.000 mii lei, credite bugetare şi credite de angajament, de la capitolul 61.01 Ordine publică şi siguranţă naţională, titlul 10 Cheltuieli de personal. În mod corespunzător se modifică celelalte anexe la bugetul Serviciului Român de Informaţii", prevede amendamentul adoptat.
Un amendament iniţiat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, vizează suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 295.000.000 lei pentru următoarele programe de sănătate: Vitamina D, Panorama şi Teste markeri tumorali. Finanţarea va fi asigurată prin diminuarea bugetului Ministerului Finanţelor Publice cu aceeaşi sumă. Acest amendament a fost adoptat cu 211 voturi "pentru" şi 106 "împotrivă".
Un alt amendament al liderului social-democraţilor prevede alocarea tot pentru Ministerul Sănătăţii a sumei de 230.000.000 de lei în vederea suplimentării subvenţiei de echilibrare pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi pentru implementarea programului Diabet juvenil. Amendamentul a fost adoptat cu 203 voturi "pentru şi 114 "împotrivă". Sursa de finanţare indicată este diminuarea bugetului SRI cu 150.000.000 de lei, al SPP cu 50.000.000 de lei şi al Ministerului Finanţelor Publice cu 30.000.000 de lei.
Amendamentele au fost criticate de reprezentanţii Opoziţiei.
"Asistăm astăzi la o măgărie fără margini venită din partea unui coleg de-al nostru, domnul Liviu Dragnea. Asistăm la un joc populist şi ieftin. Dacă s-ar fi interesat domnul Dragnea, ar fi aflat că în România, dacă te duci la medicul de familie, vitamina D e gratuită, însă ceea ce este foarte grav este că continuă războiul", a spus deputatul PNL Florin Roman, care a amintit că, potrivit reprezentanţilor SRI, bugetul alocat Serviciului nu mai garantează siguranţa naţională a României.
La rândul său, deputatul liberal Pavel Popescu a adus critici, potrivit Agerpres.
"Atunci când alocaţi nişte sume bugetare pentru programe gen 'Vitamina D', aţi ajuns în punctul în care nu mai ţineţi cont nici de ceea ce numiţi voi socialism. Vreau să vă readuc aminte câteva cifre, foarte simplu. Unul din cinci copii, în România, astăzi se duce la...", a spus Pavel Popescu, căruia i-a fost întrerupt microfonul.
Preşedintele de şedinţă, Florin Iordache, i-a reproşat că nu a respectat procedura.
"Lipsa vitaminei D provoacă anumite carenţe, una dintre ele este transpiraţia. (...) Probabil este specific domnului Dragnea", a mai spus Popescu.
Social-democratul Nicolae Bacalbaşa a intervenit.
"Propun să alocăm bani pentru studiul sindromului Oedip, complexul Oedip. (...) Vitamina D, totuşi, există. Sigur că sunt unii dobitoci care cred că nu există vitamine, dar există", a răspuns Nicolae Bacalbaşa.
USR a acuzat că amendamentele semnate de Liviu Dragnea apărute în varianta finală a proiectului legii bugetului nu corespund cu cele adoptate în comisiile de specialitate.
"Nu s-a lămurit acest fals între ce s-a votat în comisie, amendamentele domnului Dragnea şi ceea ce am primit noi astăzi în raportul final. (...) Nu am votat ceea ce a ieşit din comisie (...). Acest lucru este şi un motiv de neconstituţionalitate", a spus deputatul USR Cristina Prună.
Bugetul Ministerului Sănătăţii a fost aprobat cu 202 voturi "pentru" şi 99 "împotrivă ".