5 angajați ai companiei Rosatom au murit și alți trei fost răniți în urma unei explozii produse joi la o bază de lansare a rachetelor balistice din nordul Rusiei, în timpul testării unei rachete nucleare.
O navă destinată colectării şi depozitării deşeurilor radioactive lichide a fost observată în Marea Albă, în zona localităţii Nionoks, în apropiere de oraşul Severodvinsk (regiunea Arhanghelsk, nord-vestul Rusiei), unde la 8 august a explodat - conform autorităţilor militare ruse - un motor de rachetă cu propulsie lichidă, în timpul unui test, informează vineri publicaţia independentă rusă Meduza.
În relatarea sa, publicaţia rusă se bazează pe constatarea expertului american Jeffrey Lewis, de Middlebury Institute of International Studies at Monterey, care a descoperit vasul "Serebrianka" într-o imagine de satelit a proiectului Planet.
Jeffrey Lewis consideră că "Serebrianka" a apărut în zonă din cauza testelor cu o rachetă balistică cu propulsie nucleară.
Pe o hartă publicată de el este menţionat locul pe ţărm unde se presupune că ar fi situată platforma de lansare a rachetelor balistice "Burevestnik". Pe hartă acest loc este desemnat ca ŤPossible SSC-X-9 Launch Siteť, după numele de cod NATO pentru acest tip de rachete ruseşti.
În plus, două nave neidentificate şi o barjă au fost observate pe mare, deşi această zonă a Mării Albe este închisă navigaţiei libere.
Lewis a admis că platforma de lansare din apropierea satului Nionoks ar fi putut apărea după închiderea unui sit similar la Pankovo, în arhipelagul Novaia Zemlia. Încă o astfel de platformă se află la centrul de teste Kapustin Iar, în regiunea Astrahan, aceasta fiind utilizată pentru testarea rachetelor fără propulsie nucleară.
Publicaţia rusă Vedomosti relatase anterior, citând o sursă apropiată dosarului, că explozia s-a produs în timpul testării motorului unei rachete cu lansare de pe mare, care s-ar afla în dotarea marinei ruse.
După incidentul de joi, golful Dvina din Marea Albă a fost închis traficului maritim pentru o lună. O sursă din cadrul forţelor navale ruse a declarat pentru ziarul financiar Kommersant că s-ar putea ca această restricţie să intervină în urma distrugerii unei rachete în timpul testului. Aceeaşi sursă a admis că explozia s-ar fi produs din cauza combinării combustibilului heptilic al rachetei cu un agent oxidant.
În urma exploziei, după cum relatează publicaţia Baza, şase persoane au fost diagnosticate ca expuse la radiaţii. Acestea au fost transportate de la Severodvinsk la Centrul biofizic de stat Burnazian din Moscova.
Şoferii de pe ambulanţă purtau costume de protecţie antiradiaţii. Presa rusă a informat anterior despre doi morţi şi cel puţin 15 răniţi în urma eşuării testului de la Nionoks, un centru creat în 1954 pentru teste cu rachete balistice şi de croazieră cu lansare de pe mare.
După ce victimele au fost trimise la Moscova în spitalul în care au fost internaţi la Severodvinsk, secţiile au fost tratate pentru contaminare radioactivă, au declarat surse anonime pentru Meduza, citând informaţii ale medicilor.
Primăria din Severodvinsk, un oraş din apropiere de Arhanghelsk, care găzduieşte un şantier de submarine cu propulsie nucleară, a raportat o creştere a radioactivităţii pentru o perioadă scurtă de timp joi, în jur de o jumătate de oră.
Guvernatorul regiunii Arhanghelsk, Igor Orlov, a asigurat joi seara că situaţia s-a normalizat.
Cu toate acestea, locuitorii din Arhanghelsk s-au repezit la farmacii să cumpere comprimate de iod folosite pentru a contracara efectele posibile ale radiaţiilor.