Testarea, care se va face în peste 45 de centre medicale din țară, va fi supervizată de un organism de cercetare din străinătate, au anunţat susţinătorii proiectului, fără a da detalii.
Vaccinul a fost declarat sigur şi eficient de către autorităţi şi oameni de ştiinţă din Rusia după două luni de teste la scară redusă pe oameni, ale căror rezultate nu au fost însă publicate până acum. De aceea, experţi occidentali s-au arătat sceptici, avertizând împotriva folosirii sale înainte de parcurgerea cu succes a tuturor etapelor de testare şi reglementare aprobate la nivel international. Înregistrarea vaccinului a avut loc înaintea lansării testării pe scară largă, cunoscută drept faza III, considerată de mulţi ca fiind o etapă necesară înaintea înregistrării.
În replică, şeful Fondului de Investiţii Directe al Rusiei (RDIF), Kirill Dmitriev, care finanţează vaccinul, a acuzat că ”o serie de state poartă un război informaţional împotriva vaccinului rusesc”. Potrivit acestuia, Moscova a primit solicitări din străinătate pentru până la un miliard de doze de vaccin şi are capacitatea de a produce 500.000 milioane anual, prin parteneriate de producţie. Vaccinul Sputnik V va presupune două inoculări, folosind doi vectori diferiţi ai adenovirusului uman. Dat fiind că acesta a mai fost folosit la vaccinuri anterioare, existau mai multe date istorice în sprijinul siguranţei sale decât în cazul altor potenţiale vaccinuri anti-Covid, a mai spus Dmitriev, citat de Agerpres.
La nivel mondial, cel puţin alte patru vaccinuri anti-COVID-19 se află în faza III de testare, potrivit datelor OMS.