Vaccinul, denumit EpiVacCorona, a fost dezvoltat de Centrul pentru Virologie şi Biotehnologie Vector, din apropierea orașului siberian Novosibirsk.
Noul vaccin va începe să fie testat pe cel puțin 3.000 de voluntari de peste 60 de ani, care suferă de afecțiuni cronice, urmând să aibă loc și teste placebo de control pe 5.000 de persoane din diferite categorii de vârstă.
Ministerul rus al Sănătății a anunțat, săptămâna trecută, că a început procedurile de înregistrare a vaccinului, care ar putea fi finalizată în prima jumătate a lunii octombrie.
Șeful departamentului de infecții zoonotice din cadrul institutului siberian, Alexandr Ryzhikov, a anunțat recent că testarea incipientă a vaccinului a arătat că este ”pe deplin sigur”, dar că oferă imunitate pentru doar șase luni, notează hotnews.
Primul vaccin rusesc împotriva Covid-19 a fost dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, în august. În prezent, Sputnik-V este testat pe 40.000 de voluntari.
Reamintim că anunțul Rusiei privind înregistrarea primului vaccin împotriva Covid-19, pe 11 august, a fost primit cu prudență de OMS, care a atras atenția că trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare privind eficacitatea şi siguranţa. În plus, unii cercetători, inclusiv medici, se tem că Moscova ar putea pune prestigiul naţional în faţa siguranţei cetățenilor. Pentru a câștiga credibilitate, președintele Vladimir Putin a anunțat că una dintre fiicele sale a fost vaccinată cu succes, singurul efect secundar fiind o febră trecătoare. Un studiu recent arată însă că Sputnik V a declanşat o reacţie imunitară în rândul voluntarilor care au participat la testele clinice în fazele incipiente şi nu a cauzat efecte indezirabile grave.