A fost noapte de rugăciune la Iaşi. Poate cea mai importantă din pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sute de oameni au aşteptat răsăritul în Catedrala Mitropolitană şi au ascultat slujba de priveghere, după ce au trecut mai întâi pe la baldachinul cu moaştele Cuvioasei Parascheva, cele ale Sfintei Maria Magdalena şi cele ale Sfântului Ioan Gură de Aur. În această dimineaţă, cu toţii vor lua parte la Sfânta Liturghie.
În cortul pelerinilor, pus la dispoziţie de primărie celor care au vrut să se adăpostească de frig, erau aproape 20 de persoane azi-noapte. Credincioşii aşteptau să se facă ora 12, pentru a se aşeza la rând, cu gândul că azi, pe 14 octombrie, Sfânta Parascheva le ascultă cel mai bine rugile.
“După 12 vrem să trecem. E mai bine atunci, sa fie chiar de ziua ei. Așteptăm și slujba, ne închinăm la sfinte, la icoane, să ne ajute Dumnezeu pentru copiii noștri, pentru sănătatea noastră”, a spus unul dintre pelerini.
Aproape de miezul nopţii, în Catredrala Mitropolitană abia dacă se mai putea intra. Aici au ascultat slujba sute de persoane venite din toată ţara. Au trecut pe la racla cu moaşte, în căutarea liniştii sufleteşti, dar au rămas în continuare pentru Sfânta Liturghie care se va oficia azi.
“Venim aici să ne rugăm pentru copii, pentru sănătatea lor și a mea că-s bătrână. Stau noaptea asta aici. Și anul trecut am stat, să știți. E greu, dar ce să fac? Ea mă întărește, să știți. Și Maica Domnului. Da, mă întărește Cuvioasa și port și numele ei”, povestește un alt credincios.
Pe la raclele cu moaştele sfinte trec în fiecare minut câte 20 de persoane. Dacă în ultimele două zile numărul pelerinilor a fost mult mai mic decât în anii anteriori, azi noapte au ajuns la Iaşi mii de pelerini. Pentru cei care aşteptau deja de ore întregi la coadă, un pahar de ceai cald a fost binevenit.
Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată Ocrotitoarea Moldovei. Moaştele sale au fost aduse la Iaşi de domnitorul Vasile Lupu. Racla sfântă a fost aşezată în Mănăstirea "Trei Ierarhi" pe 14 octombrie 1641. În anul 1887, moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.