Postul Sfintei Maria - Postul Adormirii Maicii Domnului
Postul Sfintei Mării sau Postul Sântamariei, Postul Adormirii Maicii Domnului este unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioșii trebuie să le țină de-a lungul anului. Este al treilea mare post dintre cele patru ale anului. Are o dată fixă, începe în fiecare an la data de 1 august și se încheie la 14 august. Este mai scurt și mai puțin aspru decât Postul Paștelui sau al Crăciunului.
Postul Adormirii Maicii Domnului are menirea de a pregăti creștinii ortodocși pentru cele două praznice importante din luna august: Schimbarea la Față, care a avut loc pe 6 august și Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită la data de 15 august.
Rugăciunea care se rostește în Postul Sfintei Mării
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te implor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te implor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”
Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”
Postul Sfintei Maria - Postul Adormirii Maicii Domnului - Originea și semnificația
Postul Sfintei Maria ar data din secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile.
Existau și creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post să fie ținut începând cu 1 august și sa se termine pe 15 august, ziua prăznuirii Adormirii Maicii Domnului, potrivit crestinortodox.ro.
Postul Adormirii Maicii Domnului este stabilit de Biserică pentru reamintirea virtuților Sfintei Fecioare Maria și a postului cu care ea însăși s-a pregătit, după tradiție, pentru trecerea la cele veșnice.
Postul Adormirii Maicii Domnului: Fecioarei Maria i-a fost descoperit momentul morții
Momentul adormirii Fecioarei Maria nu este consemnat în Sfânta Scriptură, dar mărturia lăsată de Dionisie Areopagitul lămurește faptul că Fecioarei Maria i-a fost descoperit momentul morții, iar Apostolii care erau în diferite țări au fost aduși pe nori la sicriul Maicii și au săvârșit rugăciuni și cântări până în momentul îngropării ei în satul Ghetsimani, potrivit basilica.ro.
Astfel, postul Adormirii Maicii Domnului este rânduit de Biserică spre aducerea aminte a postului cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.
În popor este cunoscut şi sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei. Este un post care îi pregăteşte pe creştini pentru cele două mari praznice din luna august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).
Postul Sfintei Maria: Zile cu dezlegare la pește și untdelemn în Postul Adormirii Maicii Domnului
- marți, 1 august: Scoaterea Sfintei Cruci – dezlegare la ulei și vin
- sâmbătă, 5 august: Sdântul Ioan Iacob Hozevitul – dezlegare la ulei și vin
- duminică, 6 august: Schimbarea la Față a Domnului, pe Muntele Tabor – dezlegare la pește
- sâmbătă, 12 august: Sfinții Mucenici Fotie și Anichit – dezlegare la ulei și vin
- duminică, 13 august: Sfântul Tihon de la Zadonsk – dezlegare la ulei și vin
Ce nu e voie să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului
Tipicul cel mare și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul Mare specifică în Postul Adormirii Maicii Domnului ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX (aproximativ ora 15:00), când se consumă mâncare uscată. Marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica este dezlegare la untdelemn și vin.
De sărbătoarea Schimbării la Față (6 august) a fost dezlegare la pește.
În Postul Sfintei Mării nu se fac nunți, botezuri și cumetrii. Potrivit Bisericii Ortodoxe creștinii nu trebuie să cântă si să danseze.
În Postul Sfintei Mării nu se bea alcool și nu se fumează.
Este interzisă împreunarea dintre femeie și bărbat.
În cele două săptămâni de post, credincioşii postesc şi acordă atenţie sporită rugăciunilor către Maica Domnului, în special Acatistului şi Paraclisului Maicii Domnului.
Postul este considerat a fi mai uşor decât Postul Mare, dar mai aspru decât cel al Naşterii Domnului şi cel al Sfinţilor Apostoli.
Învățătura de credință creștină ortodoxă menţionează că „sunt scutiţi de ajunare numai copiii, lăuzele, bătrânii şi bolnavii sau cei neputincioşi, precum şi cei aflaţi în situaţii speciale”.