O divizie principală a grupului chinez CEFC China Energy, care ar urma să preia 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV, nu a reuşit să ramburseze obligaţiuni în valoare de 2,09 miliarde yuani (327 milioane de dolari) care au ajuns luni la maturitate, ceea ce a ridicat noi semne de întrebare cu privire la viitorul grupului, transmite Reuters.
Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Internet a Shanghai Clearing House, societatea CEFC Shanghai International Group nu a putut să plătească principalul pentru obligaţiunile în valoare de 2,09 miliarde yuani precum şi dobânzile de 88,8 milioane de yuani pentru obligaţiunile pe nouă luni emise pe piaţa interbancară chineză.
Este pentru prima dată când compania ratează plata unor obligaţiuni însă anunţul de luni vine pe fondul îngrijorărilor cu privire la capacitatea CEFC de a-şi asigura serviciul datoriilor, după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora preşedintele CEFC China Energy, Ye Jianming, a fost investigat de autorităţile chineze pentru presupuse infracţiuni economice.
Într-un comunicat de presă, CEFC Shanghai a informat că intenţionează să ramburseze obligaţiunile în următoarele şase luni. "Compania va menţine o comunicare strânsă cu investitorii şi intermediarii, va efectua lucrările necesare după default şi va continua să dezvăluie progresele sale", se arată în comunicatul de presă.
Săptămâna trecută, grupul financiar ceh J&T Private Investments a anunţat că a preluat controlul asupra managementului subsidiarei CEFC Europe, divizia din Praga a grupului privat chinez CEFC, din cauza eşecului companiei mamă de a-şi rambursa la timp datoriile.
În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming (provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei) într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În septembrie, când a fost anunţat acordul cu Rosneft, CEFC susţinea că este cea mai mai mare companie privată de petrol şi gaze din China, având aproape 50.000 de angajaţi şi venituri de peste 40 de miliarde de dolari. În prezent însă CEFC a început să-şi vândă activele şi totodată nu a reuşit să îşi plătească angajaţii în ultimele două luni, pe măsură ce creditorii se grăbesc să îşi recupereze datoriile pe fondul investigaţiei demarate de autorităţile de la Beijing.
În 2017, CEFC a primit acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi confirmarea Consiliului Concurenţei pentru finalizarea tranzacţiei de preluare a pachetului majoritar de acţiuni al KMG International.
Finalizarea tranzacţiei prin care CEFC China Energy urma să preia un pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române KMG International NV a fost amânată pentru sfârşitul lunii iunie, a informat în martie grupul petrolier kazah KazMunayGas (KMG) citatd de Agerpres.
Deţinută integral de compania petrolieră KazMunayGas din Kazahstan, KazMunayGas International este prezent în 11 ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Navodari (cea mai mare unitate de profil din România) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi (Rompetrol) în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.