UPDATE 19.00: Familia românului răpit a fost chemată la sediul MAE, pentru a-i fi aduse la cunoștință starea actuală a cetățeanului, se arată într-un comunicat al instituției:
”Celula de Criză convocată la MAE de către ministrul afacerilor externe, la data de 4 aprilie 2015, imediat după semnalarea situaţiei cetăţeanului român, îşi continuă activitatea, în permanenţă, 24/7h, prin reprezentanţii MAE şi ai celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale (SRI, SIE, MApN).
Misiunile diplomatice române din regiune acţionează în coordonarea directă a Celulei de Criză a MAE, fiind în alertă maximă şi menţinând în permanenţă legătura cu toate autorităţile competente locale.
Familia cetăţeanului român a fost invitată, astăzi, 5 aprilie 2015, la sediul MAE, şi a avut discuţii cu reprezentanţii Celulei de Criză. În cadrul întrevederii au fost prezentate aspectele legate de situaţia actuală a cetăţeanului român, fiind păstrat un dialog permanent cu familia în vederea transmiterii evoluţiilor, pe măsură ce acestea vor fi disponibile.
Având în vedere situaţia sensibilă în care se află cetăţeanul român, nu pot fi făcute publice date cu caracter personal sau alte informaţii care pot pune în pericol viaţa acestuia sau buna desfăşurare a acţiunilor de eliberare a acestuia.
Celula de Criză continuă efectuarea tuturor demersurilor legale, în vederea realizării operaţiunilor de salvare a cetăţeanului român”, se mai arată în comunicat.
În cursul dimineții, un alt comunicat preciza că MAE ține legătura cu familia:
"Celula de criză convocată de ministrul Afacerilor Externe a continuat să lucreze pe parcursul serii de ieri şi al nopţii, fiind în contact cu autorităţile din Burkina Faso prin ambasadele României din regiune. De asemenea, suntem în contact cu autorităţile franceze. Totodată, Celula de Criză a MAE a informat familia cetăţeanului român şi menţine o legătură permanentă cu aceasta. În continuare, la nivelul Structurii operative a MAE, activată de ministrul Afacerilor Externe, se întreprind demersuri complexe în vederea gestionării acestui caz", potrivit unui comunicat MAE, remis MEDIAFAX.
Ministerul de Externe precizează că românul făcea parte dintr-o echipă de patrulare care asigura securitatea perimetrului exploatării miniere.
Potrivit informaţiilor obţinute de la compania de exploatare minieră în cadrul căreia cetăţeanul român activa, acesta nu ar fi fost rănit în schimbul de focuri.
Conducerea minei şi directorii întreprinderii se află în contact permanent cu autorităţile din Burkina Faso, care au detaşat un important contingent militar în zonă, în vederea identificării răpitorilor, informează MAE.
Tensiuni in Brkina Faso, manifestatii impotriva companiei lui Frank Timis
Romanul rapit lucreaza la o mina operata de compania Pan African Minerals. Potrivit Reuters, Pan African Minerals este o subsidiară a companiei lui Frank Timiş, un om de afaceri cu dublă cetăţenie română şi australiană, care locuieşte în Londra.
În urmă cu doar trei săptămâni producţia la mina controlată de Timiş a fost sistată. Motivul: condiţiile pentru primirea licenţei nu au fost respectate. Mai exact, Pan African Minerals a primit aprobarea de exploatare a unui zăcământ uriaş de mangan doar dacă va construi străzi şi căi ferate, lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult, şi autorizaţia de export a fost suspendată, după ce 2.000 de tone de minereu au ieşit din ţară. Valoarea totală a contractului semnat de Timiş cu fostul regim din Burkina Faso ajunge la un miliard de dolari.
Locuitorii satelor din jurul exploatării miniere au organizat în urmă cu mai puţin de două luni mai multe proteste şi au acuzat conducerea că nu şi-a ţinut promisiunile de a dezvolta infrastructura zonei.
Românul răpit în Burkina Faso. Reacţia premierului Victor Ponta
Agentul de securitate român răpit ar avea şi cetăţenie franceză, iar răpitorii, probabil rebeli tuareg afiliaţi grupării Al-Qaida în Maghrebul Islamic, l-ar fi dus în Mali sau în Niger, potrivit surselor citate de presa internaţională.
Mina de mangan Tambao, situată în provincia Oudalan, la aproximativ 20 de kilometri de Mali, a fost atacată de un grup de terorişti provenind din Mali, potrivit surselor citate. Identitatea răpitorilor nu este cunoscută deocamdată, dar persoana răpită este un român pe nume Gherguţ Iulian, precizează Burkina24.com.
Un jandarm din Burkina Faso a fost rănit în cursul atacului. Surse guvernamentale au declarat că a fost demarată o anchetă în cooperare cu armata, pentru a strânge toate informaţiile privind circumstanţele atacului. UPDATE Souleymane Mihin, directorul din Burkina Faso al companiei Pan African Minerals, care administrează proiectul de minerit Tambao, a declarat că cinci persoane înarmate l-au răpit pe român după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea.
Şoferul său şi un jandarm care le asigura protecţia au fost răniţi. O sursă din domeniul securităţii din Burkina Faso a precizat că răpitorii s-au îndreptat spre graniţa cu Mali, situată în apropiere, după ce l-au răpit pe român.