Una dintre personalităţile ştiinţei româneşti de mai puţin largă notorietate, dar de indubitabilă valoare pe multiple planuri este Petrache Poenaru (1799-1875). Personalitate de o rară predilecţie pentru varii domenii, Petrache Poenaru este prezentat în lucrări enciclopedice drept „inventator, strălucit pedagog, ctitor al şcolii româneşti, luptător pentru dreptate socială şi naţională”, scrie descoperă.ro.
Petrache Poenaru a făcut studii la Craiova, București, Viena și Paris. El a participat la revoluția condusă de Tudor Vladimirescu și a fost profesor de fizică și matematică la Colegiul Sf. Sava, unde funcționează apoi și ca director. Între anii 1833 și 1847, Poenaru a îndeplinit funcția de director general al școlilor din Țara Românească.
În istoria inventicii universale, Petrache Poenaru este cunoscut şi în calitate de creator al primului toc cu pompiţă, cunoscut în acel timp sub denumirea de „stilograf”. La numai 28 de ani, Petrache Poenaru brevetează primul toc rezervor din lume, mai întâi la Viena, apoi la Paris în 1827 (pe când era student), cu titlul “Condeiul portăreţ fără sfârşit, alimentându-se însuşi cu cerneală” şi devine astfel deţinătorul primului brevet de invenţie obţinut de un român.
Brevetul de invenţie arată nu numai spiritul inventiv al studentului român, dar şi originalitatea concepţiei, pe cât de simplă pe atât de practică. Invenţia lui Petrache Poenaru a revoluţionat domeniul instrumentelor de scris, contribuind astfel la crearea unui obiect utilizat şi astăzi de miliarde de oameni. Tocul cu rezervor de cerneală “Poenaru”, precursorul stiloului modern, elimina zgârieturile de pe hârtie şi scurgerile nedorite de cerneală şi propunea soluţii pentru îmbunătăţirea părţilor componente, astfel încât să asigure un flux constant al cernelii şi posibilitatea înlocuirii unor piese.
Sistemul inventat de el este una dintre cele mai mari inovații din istoria scrisului. Inovația adusă de el va duce mai târziu la invetarea pistonului. Fabricarea stilulului inventat de Poenaru și punerea lui în comerț ar fi scrutat cu mult timpul până la realizarea pistonului, însă acesta nu a fost suficient de insistent în valorificarea inovației sale.