Proiectul lui Tudor Scripor a fost premiat în 2019 cu medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții și Inovații de la Geneva, iar acum a fost nominaliat la World Idol 2021, competiție internațională organizată de Chance for the Blind Foundation.
Tudor Paul Scripor a inventat o modalitate de reprezentare tactilo-grafică a culorilor cu ajutorul unui simbol. Alfabetul Scripor transformă practic o dizabilitate într-o adevărată superabilitate care redă persoanelor nevăzătoare, slab-văzătoare sau cu daltonism o reală șansă la o viață adevărată.
Astfel, cu ajutorul Alfabetului Scripor, nevăzătorii pot să își găsească mult mai ușor un loc de muncă în domenii inaccesibile până acum, ca alimentație, sport, tehnologie sau educație.
Tudor Scripor spune că invenția sa nu este numai pentru cei ce s-au născut nevăzători, ci și pentru cei care și-au pierdut vederea treptat.
„Ideea mi-a venit în urma unui workshop la care s-a înscris un student nevăzător. Acesta mi-a dat un feedback nevativ, el mi-a reproșat că nu l-am făcut să înțeleagă culorile. Acum dezvoltăm produse și servicii care includ această standardizare împreună cu nevăzătorii. Este vorba de un alfabet al culorilor. (...)
Acest alfabet este o extensie a alfabetului Braille. El este folosit pentru nevăzători cu scopul de a scrie și de a citi. În el se pot scrie cifre, litere, semne de punctuație, diacritice, inclusiv semne muzicale. Dar pentru culori nu există un limbaj comun. De exemplu ca să scrii albastru trebuie să scrii toate caracterele care compun cuvântul. Cu ajutorul alfabetului tactil, practic se reduce tot cuvântul la un singur simbol, având caracteristica de a fi un alfabet universal”, a explicat Tudor Scripor, specialist în artă, restaurare și pictura icoanelor, pentru serviscluj.ro.
Conform statisticilor oferite de European Blind Union, în țara noastră sunt peste 100.000 de persoane nevăzătoare, iar în Europa aproximativ 30 de milioane.
„Nominalizarea mea, a venit împreună cu cea a ONG-ului “Asociația Alfabetul Scripor” la categoria “Organizația Anului 2021” dar și pentru 4produse care includ sistemul tactilo-grafic destinat persoanelor cu deficiență de vedere, la categoria “Produsul Anului 2021”. Această veste este o confirmare a muncii și a eforturilor de apropape 10 ani, care au ca și scop îmbunătățirea calității vieții și egalitatea în șanse oferită persoanelor nevăzătoare, din întreaga lume prin intermediul standardizării cromatice Scripor Alphabet. The Tactile Alphabet of Colors”, a scris Tudor Scripor pe pagina sa de Facebook.
Cum funcționează Alfabetul Culorilor Scripor
Alfabetul Scripor se poate învăța în doar câteva ore, spune inventatorul său, față de alfabetul Braille care se învață în decursul unui an sau chiar doi. În același timp, pentru a învăța Alfabetul culorilor nu trebuie să știi neapărat alfabetul Braille.
Alfabetul Scripor - al culorilor - este format din culorile galben, roșu, albastru, portocaliu, verde, maro, violet, alb, negru și gri, dar poate să reprezinte și nuanțele deschise ale culorilor.
Tudor Scripor a explicat și cum este posibil acest lucru.
“De exemplu rozul este un roșu deschis. Lângă celula de culoare roșie este și celula de culoare albă, iar prin două atingeri, o persoană nevăzătoare știe că este roz”, a sppus Scripor, potrivit servuscluj.ro.
O imprimantă cu ace împinge hârtia și dă niște reliefuri alfabetului, a mai explicat inventatorul.
“De exemplu pe cutiile de medicamente există niște puncte. Acele puncte fac parte din alfabetul Braille. Cel al culorilor este de aceeași dimensiune și distanță între puncte ca la Braille. Marea diferență dintre ele este punctul de orientare. În momentul în care nevăzătorii își dau seama că este vorba despre acel punct, știu că au în față alfabetul culorilor”, a mai spus Scripor.
Clujeanul a creat și patru produse pentu nevăzători, printre care o aplicație de recunoaștere a culorilor sau cubul Rubick.